Fietsoplaadzuilen Orvelte en Gieten officieel in gebruik genomen

Orvelte / Gieten - Gedeputeerde Henk Brink heeft samen met wethouder Anique Snijders van de gemeente Midden-Drenthe donderdagmiddag 2 fietsoplaadzuilen in gebruik genomen. Dit in het kader van de start van het Fietsjaar Drenthe 2019 met een week vol met activiteiten.

De officiële ingebruikstelling vond plaats bij de oplaadzuil aan de Dorpsstraat in Orvelte. De andere oplaadzuil is gesitueerd aan de Stationsstraat 43 in Gieten in gemeente Aa en Hunze. Het initiatief tot aanschaf en plaatsing van de oplaadzuilen is ontstaan tijdens het seminar Bikeconomics op 28 september 2017. 

De provincie Drenthe en de gemeenten Midden-Drenthe en Aa en Hunze willen hiermee tegemoet komen aan de groei van het aantal e-bikers in Drenthe. Uit cijfers van het Landelijk Fietsplatform over 2018 blijkt dat het type fiets dat voor een recreatieve fietstocht gebruikt wordt in 32% van de gevallen elektrisch is. Daarnaast kunnen de oplaadzuilen ook gebruikt worden door minder-validen met scootmobiel.

De oplaadzuilen zijn zelfvoorzienend; ze genereren stroom middels een lichtpaneel dat in de laadzuil wordt opgeslagen. Door de indrukwekkende verschijning (4,15 meter hoog) zijn de oplaadpunten ook nog eens zeer goed zicht- en vindbaar.