Plan voor veenmos kwekerij en camping wint Battle of Concepts Bargerveen Buffer Zuid

Schoonebeek - De nog aan te leggen waterbuffer bij het Bargerveen in Schoonebeek wordt mogelijk ingericht als veenmoskwekerij in combinatie met een bessenplukkerij en een camping.

Ook kan er in het 2000 hectare grote gebied een productiebos worden aangelegd. Veenmos kan twintig keer haar gewicht in water opnemen. Het wordt daarom veel gebruikt om onder meer orchideeën te kweken Met dit plan won de 29-jarige Gusta Hofstee uit Groningen de zogeheten Battle of Concepts voor Bargerveen Buffer Zuid en sleepte daarmee 2000 euro in de wacht. Deze door de provincie uitgeroepen wedstrijd moet ideeën opleveren voor creatieve, maar ook economisch haalbare projecten in dit gebied.  Er kwamen in totaal 112 inzendingen binnen waaruit een jury vijf prijswinnaars koos. De ‘Veenkwekerij’ van de Groningse geograaf sprong er volgens de jury duidelijk bovenuit.  ‘Hoe mooi als dit lukt’, aldus een jurylid na het lezen van het plan.

Schot in de roos

Het kweken van veenmos in combinatie met recreatie was een schot in de roos volgens de beoordeelaars. Gusta sprong bijna een gat in de lucht toen ze haar uitverkiezing hoorde. ‘Een eerste plaats had ik echt niet verwacht. Toen ik uitgenodigd werd had ik niet de indruk dat mijn komst echt noodzakelijk was. Bij een winnaar hadden ze daar vast wel subtiel op aangedrongen, leek mij. Ik gokte dus op maximaal een tweede plaats maar dit is echt super,  ‘ klinkt het tussen het handenschudden door. Ze heeft het plan bedacht zonder ooit een voet in het Bargerveen te zetten. Daar had ze met haar drukke werk en gezinsleven simpelweg geen tijd voor. ‘Die 2000 euro kan ik mooi gebruiken om een bed & breakfast in Schoonebeek te boeken en van daaruit de omgeving te verkennen. Ik heb er nu al zin in.’ 

Niet zeker

Ze mag dan wel gewonnen hebben. Het is nog lang niet zeker of haar plan ook honderd procent wordt uitgevoerd. De kans is groot dat in de praktijk  een combinatie aan ideeën, afkomstig van de vijf winnaars uitgevoerd zou worden.  ‘Dat is nog wel spannend inderdaad', erkent Gusta.  'Maar ach. Ze kiezen niet mijn project uit om er in de praktijk niets of weinig mee te doen.’

Andere winnaars

Naast ‘De Veenkwekerij’ vielen nog vier andere plannen in de prijzen. Dit waren het plan ‘Wetlands’ van Tanja Schepers namens de lokale werkgroep Tussen Beek en Veen (meerdere vormen van recreatie), ‘Project Multifunctioneel Bargerveen’ van Sander Geertzen en Bor van der Scheer (combinatie van natuur en recreatie), ‘EcoVISion’ van Wim Wijdeveld (biologische viskwekerij) en ‘Float!’ van Wouter Manders.