Eerste BuurtAED in Rietlanden in gebruik genomen

Emmen - Wethouder Raymond Wanders heeft woensdag de eerste BuurtAED in de Emmer wijk Rietlanden officieel in gebruik gesteld. Daarmee wordt de overlevingskans vergroot van mensen in de vier straten van het Sternenveld bij een onverhoopte hartstilstand.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) in de buurt is van levensbelang, want snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Het is een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen. In deze buurt was er geen AED die dag en nacht bereikbaar is. Dat moest veranderen, vonden initiatiefnemers Aad Heesbeen en Marijke van Vliet.

In Nederland krijgen elk jaar meer dan 15.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht, in of om het huis. Binnen zes minuten reanimeren en een AED gebruiken verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Een ambulance is er vaak niet op tijd. Met een BuurtAED wordt een buurt dus veiliger.

Doneeractie onder bewoners

De Hartstichting en Philips, als fabrikant van AED’s, hebben het crowdfunding platform BuurtAED.nl in het leven geroepen waarmee het voor buurten mogelijk wordt gemaakt om een doneeractie onder de bewoners te houden. Met een bijdrage van Philips van zo’n 1.000 euro dient er nog een aanvullend bedrag van bijna 1.700 euro te worden ingezameld. Dat is in het Sternenveld binnen drie weken gelukt.

De AED is bevestigd aan de buitenmuur van een centraal gelegen woning. Daarmee is nog niet alles geregeld. Marijke van Vliet hierover: ,,Er zijn ook mensen nodig die kunnen reanimeren en een AED bedienen. Na een oproep hebben zich meteen twaalf bevoegde burgerhulpverleners gemeld en hebben drie mensen aangegeven een cursus Reanimatie/AED te willen volgen. We zijn heel blij met zo’n grote enthousiaste groep." Het bestuur van de Wijkvereniging Rietlanden heeft nog een bedrag ter beschikking gesteld vanwege een aantal bijkomende kosten.

'Men heeft zorg voor elkaar'

,,De bewoners van het Sternenveld hebben met deze actie het belang van een altijd beschikbare AED laten zien en het heeft ook getoond dat men zorg heeft voor elkaar", aldus wethouder Raymond Wanders. Hij hoopt dat veel andere buurten dit voorbeeld volgen. Overigens constateert hij ook vaak dat bij bedrijven, horecagelegenheden en instellingen er wel een AED aanwezig is, maar dat deze dan niet aan de buitenzijde van het gebouw hangt. Daardoor is deze alleen tijdens openingsuren te gebruiken en dat zou toch 24 uur per dag moeten zijn.

De initiatiefnemers Aad Heesbeen en Van Vliet: ,,Het doel is bereikt: onze buurt is op dit gebied een flink stuk veiliger geworden. Daar komt nog bij dat onder de buurtbewoners nu een fantastisch gevoel bestaat, dat we dit met z’n allen toch maar even voor elkaar hebben gekregen.” Als mensen in hun eigen buurt een dergelijke actie willen voeren, is BuurtAED.nl een goed startpunt.