Bezwaarmakers tegen ontsluiting N34 bij Klijndijk vangen bot bij Raad van State

Emmen / Klijndijk / 't Haantje – De reconstructie van de N34 bij Odoorn en Emmen-Noord kan beginnen. De bezwaren van een inwoner van ‘t Haantje en de stichting Veilig Emmen Noord (VEN) zijn vandaag door de Raad van State niet-ontvankelijk verklaard.

De bewoner heeft volgens de Raad een te klein belang bij deze zaak, omdat die op te grote afstand van de wegaanpassingen woont. VEN is door de Raad ook op een zijspoor gezet, omdat die pas later in deze procedure met bezwaren is gekomen. Daarmee is een juridische slag gemist en heeft VEN in deze zaak niet meer het recht om verder te procederen. De Raad is daarom niet meer ingegaan op de inhoudelijke bezwaren.

De stichting maakte wel op tijd bezwaar tegen een ander bestemmingsplan waarin de aansluiting van de N34 bij Klijndijk wordt geregeld. Volgens de advocate van de stichting werd daarmee ook bedoeld om bezwaar te maken tegen de veranderingen van de aansluitingen bij Emmen-Noord en Odoorn. Beide plannen hangen volgens de advocate samen.

Maar volgens de Raad van State staan die plannen juridisch gezien los van elkaar. Uit de bezwaren tegen de aansluiting bij Klijndijk kan volgens de Raad niet worden afgeleid dat die bezwaren ook gelden tegen het plan waarin de twee aansluitingen worden geregeld.  

VEN komt op voor een aantal bewoners van Klijndijk. Die vrezen sluipverkeer door de nieuwe afwikkeling van het verkeer op de N34. Bij Klijndijk komt een ongelijkvloerse kruising en bij Odoorn en Emmen-Noord wordt de aansluiting opgeheven. De bewoners uit Klijndijk zien niets in die oplossing. Maar ze hebben die nu toch te slikken.