UWV-pand wordt voor 1 miljoen euro verspijkerd tot bedrijfsverzamelgebouw

Emmen – De gemeente Emmen is van plan om het UWV-pand aan de Verlengde Spoorstraat voor 1,2 miljoen euro te verbouwen tot een bedrijfsverzamelgebouw voor vooral niet-overheids organisaties.

In het enorme pand bij het Emmer treinstation huizen momenteel naast het UWV de sociale diensten van de gemeente en een deel van de Belastingdienst. Het elektronicabedrijf Dopple Firmware en de Raad voor de Kinderbescherming huren er ook ruimte.

De gemeente Emmen vertrekt met 80 medewerkers nog dit jaar uit het pand, laat gemeentewoordvoerder Inge Frieso weten. Een deel krijgt een nieuwe werkplek op het gemeentehuis. Een ander deel van de medewerkers was al ondergebracht bij het Emmer werkbedrijf Menso op de locatie van de Emco.

‘De gemeente Emmen wil zoveel mogelijk medewerkers weer terugplaatsen op het gemeentehuis.’ Kostenbesparing is volgens haar een van de redenen. ‘Maar door collega’s meer bij elkaar te zetten, verwachten we ook dat het meer efficiëntie oplevert.’ Het Werkplein is vooralsnog de enige plek in de gemeente waar gemeentelijk personeel gaat verhuizen.’

Huurcontract UWV loopt af

Verder staat het huurcontract met het UWV op het punt om te verlopen en volgens Frieso is het de bedoeling dat er een nieuwe overeenkomst wordt aangegaan voor de duur van tien jaar. Woordvoerder Mariska Eggerding van het UWV bevestigt dit. ‘We zijn in onderhandeling over de voorwaarden van het contract, waaronder de prijs.’ De Belastingdienst is verder niet van plan om te vertrekken, vertelt een van hun woordvoerders.

Aantrekkelijk houden

Door het vertrek komt er dus straks extra ruimte vrij. Om het pand aantrekkelijk te houden voor zowel blijvers als potentiële nieuwkomers, zijn aanpassingen noodzakelijk. De gemeente heeft daarom het plan opgevat het gebouw om te bouwen naar een verzamelgebouw. Het klimaatsysteem en diverse kleinere installaties moeten ook vervangen worden. De benodigde investering van een miljoen euro wordt over een periode van tien jaar uitgesmeerd. Het plaatsen van extra wanden en deuren kost twee ton extra. Volgens Frieso is verkoop van het pand niet aan de orde. Wel lopen er al gesprekken met enkele geïnteresseerde en mogelijke huurders. Wie dit zijn, kan ze nog niet zeggen.

Van Gend en Loos

Het kantorencomplex is iets ouder dan tien jaar. De gemeente nam in 2006 voor bijna 11 miljoen euro de grond en de verpauperde gebouwen van Van Gend en Loos, die toen nog naast het NS-station stonden, over van projectontwikkelaar Hepart uit Dalfsen. Deze partij ontwikkelde een bouwplan voor het huidige pand. .

Volgens een bericht in het Dagblad in het Noorden uit 2006 leasete de gemeente het pand voor 15 jaar van de FGH bank (in 2018 overgenomen door de Rabobank), waarbij de gemeente na tien het onroerend goed tegen 60 procent van de oorspronkelijke waarde kon terugkopen. De jaarlijkse lasten kwamen neer op bijna een half miljoen euro. De gemeente is inmiddels eigenaar van het gebouw.

De gemeenteraad gaat aan het einde van deze maand een klap geven op het plan. Zodra de goedkeuring er ligt, wordt er meteen overgegaan op de aanbesteding voor de verbouwingswerkzaamheden.