Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Van Vietnam naar De Meerdijk

Het was voorspeld. Een bezoek aan Vietnam is overweldigend. Met een grote Drentse delegatie bezoeken we Ho Chi Min, voormalig Saigon.

Deelnemers aan deze ‘handelsmissie’ zijn onder anderen vertegenwoordigers van de gemeente Emmen, de provincie Drenthe, Hogeschool Stenden, Drenthe College, Dutch TechZone en ondernemers. Als we na een lange reis de stad binnenkomen, slaat de hitte ons tegemoet. Het is aan het begin van de avond nog steeds een graad of dertig. De hectiek is enorm. Vooral de miljoenen brommers vallen op. Met de auto is er geen doorkomen aan en voor een fietstochtje is het al gauw veel te warm. We zien hordes brommers, waartussen ander verkeer zich moeizaam begeeft. Als je de brede wegen wilt oversteken, steek je een hand vooruit. Daarna wandel je voorzichtig slalommend tussen de voorbij razende brommers, die voor en achter je langs scheren. De eerste keer spannend, de tweede keer weet je niet beter.

Niet alleen de stad maakt een verpletterende indruk. Vietnam is natuurlijk vooral bekend van de ‘Vietnam War’, waarbij miljoenen Vietnamezen (en minder Amerikanen) het leven lieten. We bezoeken het gebied waarin een groot deel van de bekende tunnels is te vinden. Hierin verstopten de Vietnamezen zich, om van daaruit de Amerikanen aan te vallen. Bijzonder dat midden in dit museum een schietbaan is te vinden. Daar kan je kogels kopen om met geweren uit die tijd op de schietbaan los te gaan. Bijzonder. Of je een oven kan proberen in Auschwitz.

Na deze korte kennismaking met de stad gaan we echt aan het werk. We bezoeken de Dutch Business Association; daar ontmoeten we veel Nederlandse zakenmensen, die al jaren zaken doen in Vietnam. ’s Avonds krijgen we een officiële ontvangst bij de Nederlandse consul. Hij heeft gezorgd voor een gevarieerd gezelschap, dat ons alles weet te vertellen over dit boeiende land. Ik overhandig hem een echte sjaal van FC Emmen, waar hij verrassend veel van weet: „Jullie staan zestiende, hè.”

De volgende dag bezoeken we de Universiteit. Daar is een conferentie georganiseerd over de handel tussen Vietnam en Nederland. Er is bijzondere aandacht voor de milieuproblematiek in het land; Nederlandse bedrijven zouden oplossingen kunnen aandragen voor de bestrijding van bijvoorbeeld de afvalproblematiek. Stenden en het Drenthe College proberen afspraken te maken over de uitwisseling van studenten.

We sluiten de week af met een bezoek aan een compleet nieuwe stad. Daar krijgen we een indrukwekkende rondleiding. De gouverneur biedt ons een typisch Vietnamees banket aan. Eerst een hoop toespraken en cadeaus, daarna een uitgebreid diner.

Een dag later - na een reis van meer dan 24 uur - zitten we op De Meerdijk. We hebben een mooie bijeenkomst achter de rug met de leden van Naoberschap United. Dat zijn bedrijven en instellingen die allemaal geld inleggen om mooie dingen te doen met FC Emmen in de samenleving. Tussen de bedrijven door verwelkom ik met een VVD-delegatie Mark Rutte. Hij gaat volgende maand ook naar Vietnam. Op de tribune is het dertig graden kouder dan in Vietnam.