FOTO's: Zwaarbevochten punt voor FC Emmen

Emmen - FC Emmen hield één punt over na de tweestrijd met nummer zeven Heracles Almelo: 1-1. De thuisclub uit Emmen blijft zestiende met 25 punten uit 25 wedstrijden. Een keurig gemiddelde voor de debutant op het hoogste niveau, maar de huidige positie op de ranglijst betekent nacompetitie tegen degradatie aan het einde van de rit.

In de goed gevulde Oude Meerdijk, waar de recent vertrokken directeur Wim Beekman in de stromende regen afscheid nam van de trouwe fans, was het zondag geen hoogstaande wedstrijd. Er was geen plaats in de basiself voor bijvoorbeeld Stef Gronsveld, Alexander Bannink en Sven Braken. Hilal Ben Moussa speelde - centraal op het middenveld - wél vanaf het begin. Braken en Bannink werden later op de middag nog binnen de lijnen gebracht door trainer Dick Lukkien.

De Heracliden kwamen in de zeventiende minuut op voorsprong. De vrijgelaten Spanjaard Adrián Dalmau maakte met een kopbal zijn twaalfde treffer in de competitie. De assist - ook al met het hoofd - was van Maximilian Rossmann. FC Emmen kreeg na een dik half uur wedstrijd dé kans op de gelijkmaker, maar spits Jafar Arias kopte recht in de handen van Janis Blaswich. De voorzet van Glenn Bijl was perfect. Caner Cavlan schoot namens de FC even later van ver net naast.

Twee keer geel

Meevaller voor FC Emmen was het wegsturen van aanvoerder Tim Breukers, vlak voor rust. De aanvoerder kreeg binnen een paar minuten twee keer geel van leidsman Siemen Mulder. Een ietwat zware straf, maar toch. In de natte sneeuw begonnen beide equipes aan de tweede helft. Anco Jansen werd al snel op de bon geslingerd door Mulder na een schwalbe. Onder erbarmelijke omstandigheden ging de krachtmeting door voor het oog van de diehard voetbalfans. Michael de Leeuw werd nog vrij voor Blaswich gezet, maar zijn inzet miste kracht. Ben Moussa probeerde het met een verrassende volley, die naast zeilde.

Op de ondertussen door de sneeuw glad geworden kunstgrasmat werd de bal steeds minder goed zichtbaar. Dat was het sein voor materiaalman Karel Hilbrands van FC Emmen om het net met oranje ballen tevoorschijn te halen uit de catacomben van De Oude Meerdijk. Met de moed der wanhoop ging FC Emmen in de slotfase nog op jacht naar de gelijkmaker. De inzet werd vijf minuten voor tijd beloond met de 1-1 door Braken, die rugnummer 99 draagt. In de blessuretijd zette FC Emmen nog aan voor de volle buit - Heracles werd gered door de paal - en ook de Tukkers verschenen nog voor het doel van Kjell Scherpen, maar het bleef bij een punt voor de moeite.