Deroepert
Door Henk Folkerts

Een gesloten hek

Soms is het leven van een columnist makkelijk. Afgelopen woensdag haalde de gemeente met drie zaken het nieuws die alle drie een column waard waren.

Zo was er nieuws over een eventuele verplaatsing van de klok die voor een nieuw geplande opening van het Rensenpark zou staan. Er was de opnieuw opgelaaide discussie over al of niet huizenbouw aan de randen van het Rensenpark. En tot slot had een andere grote regionale krant een artikel over de sluiting van de hekken bij het straatje tussen de Westerstraat en de Noorderstraat.

Alsof ze in het gemeentehuis hadden bedacht deze drie gevoelige zaken op een dag naar buiten te moeten brengen, zodat ze maar in een keer door al die honderden zure reacties op de sociale media hoefden te bijten.

De overeenkomst tussen alle dat nieuws is dat de gemeente sociaal onhandig handelt en communiceert.

Natuurlijk heeft de gemeente altijd de mogelijkheid open gelaten van woningbouw aan de randen van het park. En natuurlijk is dat ook altijd een slecht idee geweest. Ik snap heus wel dat als je fors verlies hebt geleden op Wildlands op zoek bent naar 'nieuw geld'. Maar wat je niet moet doen is recht in de ziel trappen van de Emmenaar en het hart uit 'het pareltje van de stad' halen.

Echt onhandig wordt de gemeente pas in de zaak van de hekken die door de eigenaar van de doorgang tussen de Wester- en Noorderstraat zijn gesloten. Hij wil een fatsoenlijke vergoeding van de gemeente en duidelijkheid over verantwoordelijkheden bij calamiteiten. Lijkt me logisch.

De Action en de Op=Op zijn nu minder goed bereikbaar en merken dat in hun omzet, maar kunnen tegelijkertijd ook sympathie opbrengen voor het standpunt van de eigenaar van de doorgang.

Hoe langer dit 'probleem' duurt hoe slechter dit uitstraalt op de gemeente, dus gemeente stap van je troon, denk in oplossingen en zorg ervoor dat dat gesloten hek niet het symbool wordt van de stad en van je handelen.