Bibliotheek keert terug in Bargeres

Emmen - Wijkcentrum ‘t Brinkenhoes in de Emmer wijk Bargeres wordt weer een stukje levendiger. Bibliotheek Emmen vestigt er een nieuw servicepunt dat drie keer per week de deuren opent.

De vrijwilligers Coby Broersen (56) en Theresa Mulder (55) kunnen niet wachten tot de opening op dinsdag 5 maart. Broersen en Mulder wonen in Bargeres en gaan tijdens openingsuren helpen met het inleveren en lenen van de boeken. Op de achtergrond staat de Emmense Janny Pol klaar als back-up bij afwezigheid van Broersen of Mulder. Boeken reserveren of een lidmaatschap afsluiten kan elke donderdag in de bibliobus, die dan bij basisschool De Barg - onder de rook van het Brinkenhoes - geparkeerd staat.

„Geen servicepunt hier in Bargeres vind ik echt een gemis”, vertelt Broersen tijdens een gesprek in ‘t Brinkenhoes. „Gelukkig komt daar nu verandering in, want bijvoorbeeld voor kleine kinderen is opgroeien met lezen zó belangrijk. Voor hun taalontwikkeling, maar ook voor hun fantasie. Lezen hoort er gewoon bij.”

Er was een tijd dat Broersen het nog maar moest zien of het servicepunt er wel zou komen in haar wijk. Zij zocht waar ze kon, maar een ruimte bleek lastig te vinden. „Alles zat vol, ook hier in het winkelcentrum. De moed zakte me dan ook in de schoenen en bijna leek het einde verhaal, maar toen kwam Theresa om de hoek kijken.”

Vele gesprekken

Samen gingen zij - de vrouwen kennen elkaar vanwege eerder vrijwilligerswerk in Bargeres - naar de beheerder van ‘t Brinkenhoes en eindelijk zat het mee, want er kwam een ruimte vrij. Vele gesprekken later - met onder meer directeur Marchien Brons van Bibliotheek Emmen - kregen de twee vrijwilligers groen licht voor het servicepunt.

Bijkomend voordeel is dat de gemeente Emmen met een stimuleringsbijdrage de huur voor het startjaar voldoet. „Dat is natuurlijk fantastisch”, reageert Mulder dankbaar. „Nu is het aan ons om meer sponsoren te zoeken. Een uitbreiding van het servicepunt hier in ‘t Brinkenhoes zou mooi zijn in de toekomst, maar laten we ervoor zorgen dat het eerst goed gaat lopen hier. We gaan folders en flyers verspreiden.”

Deurtje verder

Brons is blij met de locatie van het servicepunt, daar waar toch al veel mensen komen voor andere activiteiten in ‘t Brinkenhoes. Bezoekers van een bridgemiddag kunnen gemakkelijk een deurtje verder naar de kleine bieb in Bargeres, waar in de jaren negentig de grote bibliotheek vanwege bezuinigingen verdween. „Zichtbaarheid is belangrijk en daarom komt er zeker nog een bord aan de gevel”, vertelt Brons. „Met dit servicepunt gaat de bibliotheek weer meer naar de mensen toe en dat is ook ons beleid. Wij waarderen dit burgerinitiatief én vinden het belangrijk dat het bibliotheekwerk zo dicht mogelijk bij de burgers komt.”

Brons weet dat de collectie in Bargeres wisselt met die van bijvoorbeeld het servicepunt in Erica. In de gemeente Emmen zijn vier bibliotheken: in Emmen centrum, Emmer-Compascuum, Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam. De twee bibliobussen komen wekelijks op liefst 61 halteplaatsen in de gemeente. Naast Erica en straks Bargeres zijn er servicepunten in Angelslo, Emmerhout, Emmermeer en Schoonebeek.

Openingstijden

Het servicepunt met boeken en tijdschriften aan de Mantingerbrink is vanaf volgende week open op dinsdag (18.00 tot 20.00 uur), donderdag (14.00 tot 16.00 uur) en vrijdag (10.00 tot 12.00 uur). Meer informatie: bel 0591-681444 of stuur een e-mail naar klantenservice@bibliotheekemmen.nl.