Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Naobers

In de vakantie las ik ‘In de man zit nog een jongen’, de biografie van de Twentse dichter en schrijver Willem Wilmink. Ik had altijd gedacht dat hij een vriendelijke en gemoedelijke man was. Zo’n Twent à la de leuke Herman Finkers.

Niets is minder waar. Dat maakt waarom ik zo graag biografieën lees; ineens krijg je een heel andere kijk op een mensenleven. Natuurlijk schreef hij de mooiste gedichten, bijvoorbeeld over Cruijff: ‘Eens toen ik floodlight/voetballers een doelpunt/zag spinnen zich bewegend/als elven over het gras/wist ik dat uit deze hoek/de verlosser ophanden was’. Maar uit het boek komt ook een nare man naar voren: vervelend kinderlijk, schreeuwend, tierend, alcoholistisch en een beroerde echtgenoot. Je zou hem niet als ‘noaber’ willen hebben.

Toch is dat ‘noaberschap’ iets waar de Tukkers zo trots op zijn. In Drenthe noemen we het net zo en spellen het net wat anders: naoberschap. Met FC Emmen doen we mooie dingen in de samenleving onder de titel: Naoberschap United.

Op woensdagavond zijn we met een gezelschap in het stadion, waar we een presentatie krijgen over FC Emmen. Leuk om te zien dat Naoberschap United ook in de presentatie voorbijkomt. In korte tijd hebben we met samen een stichting neergezet die blijkbaar tot de verbeelding spreekt. Inmiddels hebben bijna vijftig bedrijven zich verbonden aan de stichting. Zij betalen een relatief klein bedrag (vanaf 750 euro), waarmee wij mooie maatschappelijke doelen realiseren. In ruil daarvoor krijgt het bedrijf het etiket Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer. Natuurlijk heeft de sprong naar de Eredivisie enorm geholpen om Naoberschap United op de kaart te zetten, maar het is ook zeker te danken aan medewerker Jos Schaart en zijn bevlogen stagiaires dat het zo’n succes is.

Op zondag - voor de wedstrijd tegen Vitesse - maken we de tussenbalans op. Als we de vele activiteiten op een rijtje zetten, voelen we ons net een beetje FC Emmen zelf: een klein clubje dat eigenlijk net komt kijken, maar opvallend goed presteert. Zo hebben we met Naoberschap United een impuls gegeven aan het voetbal voor verstandelijk beperkte jongens en meisjes. Wilmink dichtte prachtig over zo’n jongen, Frekie (‘Meestal riep er iemand wel/kom maar Frekie, doe maar mee/welke kant ie uit moest schoppen/daarvan had ie geen idee’). We hebben een boekpromotie project georganiseerd, waarbij voetballers in de klas komen voorlezen (‘scoor een boek’). We werken aan de realisering van een blindentribune. We hebben met de gevangenis in Veenhuizen naar Engels voorbeeld een integratieproject opgezet voor ex-gedetineerden. We organiseren activiteiten voor ouderen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken. We organiseren een streetleague: een soort pleintjesvoetbal. En voor de iets ouderen hebben we walking football. Met Emmen Gezond organiseren we diverse activiteiten waar gezond ontbijten en sporten bovenaan staan. En zo hebben we nog heel wat ideeën.

Met een zekere regelmaat nodigen we onze ‘naobers’ uit om met ons de wedstrijden te bekijken. Zondag zien we als bestuur weer een mooi potje. FC Emmen verliest helaas, maar we zitten niet zo te vloeken als de schijnbaar gemoedelijke voetballiefhebber en naober Wilmink.