Deroepert
Door Henk Folkerts

De Nachtwacht

Tot mijn eigen schande moet ik u eerlijk zeggen dat ik nog nooit in het Rijksmuseum ben geweest. Ik vraag me zelfs af of ik überhaupt wel eens echte Rembrandt heb gezien.

Dus zeiden we tegen elkaar dat we er in dit Rembrandt jaar, zeker heen moeten.
Maar eerst hebben we geoefend door naar het Rensenpark te lopen en daar naar het savanne-gebouw te gaan. Daar zijn ze namelijk bezig om op ware grote de Nachtwacht te schilderen.

Ik moet u eerlijk zeggen dat ik nogal onder de indruk was. Niet alleen van het schilderij maar ook van de voorbereidingen van het hele project. Voor er nog maar streek op het doek was gezet was men al bijna twee jaar bezig met de voorbereidingen. Een geschikte ruimte vinden, sponsoring, vrijwilligers, etc.

Het mooie van het geheel is dat het een project is wat men gezamenlijk uitvoert. Omdat de Nachtwacht opgebouwd is in meerdere lagen moet je dan wel kunnen tolereren van elkaar dat ze dwars over jouw zo zorgvuldig geschilderde laag heen gaan. Maar ook komt op enig moment de vraag wie de laatste is die het project mag afmaken.

Wat dat betreft hebben ze het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Ze hadden ook kunnen kiezen voor een Mondriaan. Ik heb namelijk eens even gekeken en zag dat we in 2022 kunnen vieren dat Mondriaan dan 150 geleden geboren is. Als ze dus een beetje opschieten kan dat project er gelijk achteraan.

Nee, omdat we “the making of de Nachtwacht” wat beter willen volgen gaan we zeker nog vaker naar het savanne gebouw.

Ik denk, ik zeg het maar even, want van de gemeente Emmen mag geen van de galeriehouders in het Rensenpark buiten het park een bordje plaatsen waar ze precies te vinden zijn en dat is eigenlijk wel jammer.