Aanleg windmolenparken N34 en Zwartenbergerweg loopt waarschijnlijk vertraging op door te krap energienet

Emmen / Barger-Compascuum - Gaan de windmolenparken bij de N34 bij Westenesch en bij de Zwartenbergerweg bij Barger-Compascuum er voor de afgesproken datum van 1 januari 2021 er komen? Die kans is uitermate klein geworden.

Netwerkbeheerders Enexis en Tennet hebben namelijk aangegeven dat geen aansluitcapaciteit meer te hebben in het gebied. Beide partijen hebben aangegeven dat het waarschijnlijk zeven tot tien jaar gaat duren voordat het netwerk gereed is om de opgeleverde energie af te nemen.

De geplande windmolenparken zijn samen goed voor de helft van de opgave die de gemeente Emmen kreeg opgedragen van de provincie (95,5 megawatt). Het derde park bij de Pottendijk heeft inmiddels al een vergunning en de benodigde subsidies binnen. Wel lopen er vijf beroepsprocedures tegen dit park bij de rechter. Bij de Zwartenbergerweg wil windmolenbouwer Raedthuys turbines plaatsen, bij de N34 trekken ze samen op met Intocom.

Verbaasd en verrast

Wethouder René van der Weide zegt verbaasd en verrast te zijn door het gebrek aan ruimte op het netwerk voor wat betreft de twee andere locaties. ‘Sinds 2014 trekken we al samen met Enexis en Tennet op. Vanaf toen tot dit moment werd hier met geen woord over gerept. Maar nu opeens blijkt de winkel te zijn uitverkocht en zitten wij met de gebakken peren.’ Als je stoom wilt leveren, dan lijkt het een logische stap voor de initiatiefnemers om eerst bij de netwerkbeheerders aan te kloppen en die ruimte te reserveren. Kennelijk is dit niet gebeurd. Alsof je meer treinen wilt laten lopen en het nalaat eerst meer rails te leggen.

Creatieve oplossingen

Zoals aangegeven hebben Tennet en Enexis zeven tot tien jaar nodig om meer capaciteit te creeren, onder meer door de bouw van meer transformatorhuisjes. De gemeente, die toch een duurzaamheidsopgave heeft, vraagt de twee netwerkbeheerders om met creatieve oplossingen te komen. ‘Bijvoorbeeld door dezelfde bekabeling te gebruiken voor zowel wind- als zonne-energie. Wellicht valt er wettelijk ook nog een mouw aan te passen.’

Van de baan?

De gemeente, die verplicht is de windenergieopgave dus voor 2021 voor elkaar te hebben, heeft bij de provincie aangeklopt om te vragen naar de gevolgen. Die gesprekken, die samen met de windmolenbouwers worden gehouden, lopen nog. Voor wie er van uitgaat dat de windparken van de baan zijn, juicht nog iets te vroeg. ‘Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat dit het geval is. Ik kan dat alleen niet beamen’, aldus de wethouder. ‘Voor de gemeente geldt momenteel dat we te maken hebben met overmacht.’