Het doek gaat in april op voor Loods 13

Emmen – Een tegeltje met een stokstaartje, een informatiebordje over de voormalige olifantententoonstelling en vogelhuisjes tegen de dakrand. Het voormalige Aziëhuis in het Rensenpark wordt weliswaar omgebouwd naar een theater- en vergaderlocatie, maar her en der tref je in het pand nog subtiele vingerwijzingen naar het dierenparkverleden aan.

In het oude dierenverblijf en expositieruimte is een legertje klussers druk bezig met timmeren, zagen en verven. Over anderhalf maand heropent het pand de deuren, nu als uitvalsbasis van theaterschool Loods 13.

Op de stapels bouwmaterialen na, oogt alles er nog vrij kaal. Maar begin april moet alles gereed zijn voor de bezoekers van de allereerste voorstellingen. Artistiek leider Eva Wortmann en zakelijk directeur Iris Offringa zijn blij als de verbouwing er op zit. ‘We zijn al maanden onderweg’, lacht Wortmann. ‘We zijn blij als we straks weer wat meer theaterwerk op kunnen pakken.’ Samen met zeven vrijwilligers werken ze zich momenteel uit de naad om alles op tijd af te krijgen. Tussen de toegestoken handen zit overigens wel een opvallende naam: Maaike Rensen. Inderdaad, de dochter van. Als (interieur) ontwerpster helpt ze mee met de kleurstelling en de inrichting op de bijzondere locatie.

Plastic krokodil

Wie bij de vertrouwde ingang aan de parkzijde naar binnen stapt, kijkt rechts tegen de toekomstige vergaderruimte aan. ‘Die enorme vitrine achter hebben we zo gelaten’, wijst Wortmann. ‘Vroeger zaten daar slangen in, maar wij doen er een mooi rekwisiet in: een plastic krokodil.’ Tegenover het kantoortje bevindt zich de toekomstige foyer met bar en achterliggende keuken. Daar treffen we ook het stokstaarttegeltje, die later nog gezelschap krijgt van nostalgische foto’s van het dierenpark. ‘Een stukje nostalgie dat we graag in stand houden’, aldus Wortmann. ‘De naam Aziëhuis laten we ook gewoon op de gevel staan.’

Verhuren

Het Aziëhuis beschikt straks over een grote zaal van negen bij achttien meter voor voorstellingen op de plek waar vroeger de krokodillen zaten. Er is ruimte voor 72 stoelen, die in wisselende opstelling kunnen worden geplaatst. Ruimtes op de begane grond als in de kelder, op de plek waar vroeger de olifantenexpositie zich bevond, gaan dienst doen als repetitie- en oefenruimte.

Tegelijkertijd worden de diverse vertrekken ook te huur aangeboden aan verenigingen en bedrijven. ‘Een lokale toneelvereniging of plaatselijk bedrijf heeft hier een fijne plek voor activiteiten, presentaties, trainingen of opvoeringen, midden in een schitterend park’, aldus Offringa. Loods 13 wil met hun nieuwe stek ook ruimte geven aan andere culturele instellingen voor hun activiteiten, vervolgt ze. ‘Een Syrische vrouwengroep wil hier graag iets doen met buikdansen. Ook De Kunstbeweging denkt aan workshops op deze plek.’

Uit jasje

De theaterschool huist momenteel nog in De Flint, een oud schoolgebouw aan de Flintstraat van het Drenthe College. Pandeigenaar en ontwikkelaar Peter van Dijk gaat dat onderkomen ombouwen tot appartementen. Vandaar dat de theaterschool op zoek moest naar een andere plek. Aan de andere kant was dit noodzakelijk, aldus Wortmann. ‘We groeiden al aardig uit ons jasje. In bijna een jaar tijd groeiden we van 75 naar 120 leerlingen.’ Ze denkt dat de naamsbekendheid door onder meer alle publiciteit rondom de verhuizing gegroeid is.

April

Wie het nieuwe theater wil zien, moet nog even geduld hebben. Loods 13 krijgt deze vrijdag weliswaar de sleutel, maar het doek gaat pas in de eerste helft van april officieel op. Theater Pannenkoek uit Groningen verzorgt dan enkele jeugdvoorstellingen. Een maand later komt Loods 13 op de proppen met de eigen productie Total Loss. De voorpret is er in de tussentijd niet minder om bij beide dames. ‘We zijn supertrots en blij met dit nieuwe thuis.’