Grittologie
Door Roel Grit

Dames, doe de bril...

„Heren doe de bril omhoog, dames zitten ook graag droog.” Om natte damesbillen te voorkomen hangt deze wijsheid op menig toilet aan de muur.

Al zes jaar schrijf ik om de week een column in deze krant en diens voorganger. Inmiddels zo'n 150 stukjes. Omdat ik over allerlei zinnige, en onzinnige, zaken nadenk, vind ik gemakkelijke onderwerpen... op de meest vreemde plaatsen. Ook dus over tegeltjeswijsheden op de wc. Voor de analyse van het natte-billen-probleem moet je een paar vragen stellen. Ten eerste: wie is de boosdoener? En ten tweede: wie is de belanghebbende? Wel: de boosdoener is duidelijk de man die spetterend afscheid neemt van het bier van de vorige avond. En de vrouw is natuurlijk belanghebbend: zij verblijft altijd zittend in het kleinste kamertje.

Heeft de man dan geen last van een natte wc-bril? Meestal niet, want hij doet vooral staand zijn behoefte. Soms kun je een probleem verzachten door het anders te benaderen. Want als een vrouw nu eens ná haar wc bezoek de wc-bril omhoog doet? Dan spettert een goed mikkende man na haar het ding niet meer nat. Om comfortabel droog te zitten, hoeft een dame na hem de bril alleen maar omlaag te klappen. Helaas is deze oplossing niet geheel ‘waterdicht’: als na een zittend mannelijk wc-bezoek de bril nog omlaag staat, dan kan een volgende mannelijk bezoeker alsnog zorgen voor een druipende bril. Dus moet je een man na een zittend bezoek aanleren de bril omhoog te doen. En dat krijg je niet zomaar tussen zijn oren! Bovendien, leg dat maar eens uit op een klein tegeltje. Mijn voorstel is: laat het oude tegeltje gewoon hangen. En als een vrouw meer kans wil maken op een droge bril, doet ze bij het verlaten van het toilet de bril omhoog.

Maar een gentleman houdt zich natuurlijk aan de tegeltjeswijsheid en doet zelfs na afloop de bril omlaag, voor die eventuele dame na hem. Of, nog galanter: hij doet zelf ook alles zittend.

www.grittologie.nl