Klaas Hummel: 'Koning te rijk achter drumstel'

Emmen - Zijn carrière was lang en hij ontmoette veel bekende nationale artiesten, maar Klaas Hummel hangt zijn drumstokken in de wilgen. De 88-jarige Emmenaar drumde liefst 72 jaar onafgebroken.

Zijn leven mag dan ook zeker boeiend worden genoemd. Hummel kijkt tevreden terug in een van de woontorens van woon- en zorgcentrum De Schans.

De tachtiger was een begenadigd drummer van bijvoorbeeld de Zamora's, de Sleda’s, Trio Jitse, Hillstreet Combo, de Tiedverdrievers, het Emmer piratenkoor De Stormvogels en laatstelijk Jolly Jokers. Het lijdt dan ook geen twijfel dat veel Emmenaren Hummel wel ergens van kennen. Hij woont in Emmerhout en is nog freelance drummer. „Schrijf toch maar op dat ik echt gestopt ben”, vertelt Klaas terwijl hij een sigaret opsteekt. „Freelancen telt niet mee.”

Hij werkte lange tijd in de Emmer confectiefabriek Bendien. In de glorietijd van dat bedrijf werden bussen vol met jonge vrouwen aangevoerd voor de productie. Het was Hummel die de opkomst en ondergang van de fabriek meemaakte, want hij was er onder meer afdelingschef.

De Horst

„Thuis stond ik er al op jonge leeftijd alleen voor”, zegt Hummel. Zijn vrouw raakte op 32-jarige leeftijd invalide en lag - tot haar overlijden - 27 jaar in het Emmer verpleeghuis De Horst. Het was Hummel die voor de kinderen zorgde, terwijl de muziek hem op de been hield. Het drummen zorgde voor verlichting en ontspanning. Niet alleen tijdens de weekenden, maar ook doordeweeks werkte dit gevoel door. Ondanks het harde werken. Het verdiende geld met het drummen was noodzakelijk om zijn kinderen te kunnen onderhouden.

Hummel diende De Stormvogels liefst tien jaar. „Ik heb er een geweldige tijd gehad”, verklapt hij. „We gingen overal heen. Het mooiste uitstapje was voor mij Letland, want daar waren we liefst zeven dagen.” De muziek van De Stormvogels was te horen en te zien op nationale zenders in Letland.

Keerzijde

Ook in Nederland ging Hummel per bus vaak op stap met zijn muziekvrienden van De Stormvogels. Keerzijde van de medaille werd alleen wel steeds meer de intensiviteit van de lange dagen, want die kostten veel energie. „We vertrokken vaak om zeven uur ‘s morgens al en dat werd me uiteindelijk te gortig. Ik stond om zes uur al naast mijn bed. Niet het drummen kostte moeite, want dat ging nog prima. Het afscheid viel me niet zwaar.” Hummel was op tijd bezig met de toekomst van het koor, want hij leidde een andere drummer op. Thans is Heinie Hemme uit Klazienaveen drummer van De Stormvogels.

Muziekvrienden

Hummel begon als jonge tiener met drummen en hij maakte onder de bandnaam Humvosstra’s al snel muziek met Freek Vos en Rudolf Strating. „Die muziekvrienden van weleer leven helaas niet meer”, weet de aimabele Emmenaar. Dans- en amusementsorkest de Zamora’s - naar de bekende zangeres Maria Zamora - was de volgende band voor Hummel, die de formatie jarenlang diende. „Daarna behoorde ik nog tot bijvoorbeeld de Sleda’s en Hillstreet Combo. Die laatste band stond bekend als de Emmer politieband. Verder drumde ik dus nog in dienst van onder meer de Tiedverdrievers. We traden op in verpleeghuizen, bejaardenhuizen en op reünies. Het was een mooie tijd.” Met De Stormvogels kwam Hummel bijvoorbeeld in Zeist en ook de befaamde badplaats Scheveningen, waar heel wat haringen werden verorberd. „Heerlijk!”

Gezegend

Ondertussen mijmert Hummel - hij voelt zich gezegend met drie kinderen, twee kleinkinderen en een achterkleinkind - over artiesten die hij in een grijs verleden begeleidde met zijn drumstel. Noem alleen al Ciska Peters, Imca Marina en Rita Corita. „Dat was overal en nergens in het land en natuurlijk een geweldige tijd. Kijk hier maar in mijn plakboek. Ze staan allemaal op de foto.”

De oud-kleermaker heeft als hobby nog altijd zijn eigen kleermakerij in zijn appartement in De Schans. Het bloed kruipt dus ook bij Hummel niet waar het gaan kan. Hij was vorige week nog in het Emmer woon- en zorgcentrum Heidehiem, want daar gaf zijn piratenkoor van weleer een optreden. „Dat was leuk en het weerzien met bekenden deed me zeker goed.”

Kunst

Hummel werd volgens eigen zeggen een groot drummer door zichzelf de kunst bij te brengen. „Ik zette de radio aan, hoorde de muziek en wist wat er moest gebeuren om te leren drummen”, doceert hij nuchter. „Dat is een gave, denk ik. Ik voel mij de koning te rijk achter een drumstel.”