Heden & Verleden
Door Richard Zuiderveld

Welkom op de middelbare school

Afgelopen week was er een open dag op mijn school. Mijn collega’s en ik mochten honderden basisschoolkinderen ontvangen. Toekomstige brugpiepers en hun ouders slenterden nieuwsgierig en enthousiast door een doolhof van onbekende gangen. Na de zomervakantie gaan ze een grote, nieuwe stap in hun leven maken. Zeg maar vaarwel tegen de basisschool en welkom op de middelbare school!

De ‘grote overstap’ is een bijzonder moment in je leven. Eerst ben je de stoerste van de school en zo sta je weer onderaan de voedselketen. Ook voor docenten is een open dag spannend en veel werk. Je dagelijkse sleur wordt ruw doorbroken en het gebouw wordt onherkenbaar aangekleed. Er verschijnen opeens bordjes en pijlen, er duiken bloemen en planten op en het personeel dient netjes gekamd en geschoren te zijn.

Gelukkig kun je de sfeer in een school nooit met tierelantijntjes oppoetsen. Verstandige kinderen en ouders zien dit meteen. Zij letten op hoe ze worden onthaald en hoe het personeel met de kinderen omgaat. Zijn ze betrokken en geïnteresseerd? Zijn ze eerlijk en bereid om tijd te nemen voor alle vragen?

Een goede school is vooral een veilige haven met een prettige sfeer. Kinderen worden beschermd én uitgedaagd. Hier maken ze op een ontspannen kennis met de boze buitenwereld.

Ze leren om fouten te maken en de docent leidt ze op tot kritische wereldburgers. Daarom vind ik het spijbelen voor het klimaat ook zo interessant. Duizenden scholieren misten hun lessen om te kunnen demonstreren in Den Haag. In mijn ogen is dat het toppunt van onderwijs! Het geeft aan dat kinderen met de toekomst van ons land bezig zijn. Ze zijn gemotiveerd om voor verandering te zorgen en voelen zich veilig om zich te laten horen.

Helaas werd het vorige week ook weer duidelijk hoe het niet moet. Zo hadden programmamakers van RTL 4 het idee om het leven op een middelbare school te filmen. Er werden nepleerlingen losgelaten - lees: acteurs - en zij werden gevolgd door een heel eskader aan cameramensen. Andere leerlingen en docenten wisten van niets. U raadt het al: hun delicate vertrouwen brak uiteen in duizend stukjes. Zo kan een naar aandacht snakkende schoolleiding het veilige leerklimaat kapot maken.

Steeds vaker vraag ik me af waarom het voor buitenstaanders zo moeilijk is om het onderwijs te begrijpen. Iedereen heeft een mening over de nekveldocent, maar weten we wat er echt speelt? Omdat lesgeven zo leuk is zou iedereen eigenlijk eens een dagje mee moeten lopen met een docent. Zie het als een open dag voor volwassenen. Misschien dat meer mensen dan ontdekken waarom het leraarschap het mooiste vak is dat er bestaat. Ook u bent welkom op de middelbare school.