Jannet morgen weer achter kassa overvallen buurtsuper: ‘Niet als bang muisje binnen zitten’

Emmer-Compascuum - Jannet Hemel uit Emmer-Compascuum gaat morgen gewoon weer aan het werk. Want de keuze voor de ziektewet stelt de stap naar de winkel volgens haar alleen maar uit en maakt het moeilijker.

Vrijdagmiddag werden de 38-jarige kassamedewerker van Neef’s Supermarkt en haar zwangere collega door twee winkelovervallers met een mes bedreigd. Drie dagen later zit de schrik nog steeds flink in de benen. ‘We dachten eerst dat het een grapje was van een paar jongens uit de buurt. Toen ze met een mes begonnen te dreigen werd duidelijk dat het echt was. Dan slaat je de schrik toch echt wel om het hart’, blikt  ze terug.

De overval duurde volgens haar nog geen twee minuten en in die korte tijd was haar grootste angst dat een tienjarige klant bij de kassa zou verschijnen. ‘Geef ze de kassalade maar‘, riep ik daarom tegen mijn collega. Ze waren op geld uit en op die manier waren ze hopelijk snel weer uit de winkel. Dat was alles wat telde en gelukkig werkte het ook zo.’  De overvallers wisten precies wanneer ze moesten toeslaan, vermoedt Jannet. Ze wachtte tot de man van haar collega de winkel had verlaten en sloegen toen toe.

Snelle buit

‘Twee vrouwen kunnen we wel hebben, was waarschijnlijk hun idee. Ze kenden ons schema, maar desondanks denk ik niet dat het ervaren overvallers waren. Ik schat in dat ze tussen de 16 en de 19 jaar waren en niet uit de buurt. Anders had ik ze wel herkend.’ Ze kwamen volgens Hemel voor een snelle buit en dat is ze gelukt. Sinds de overval worden beide dames naar eigen zeggen geleefd. ‘Eerst een uitvoerig verhoor op het politiebureau daarna heel veel kaartjes en telefoontjes. Zelfs de burgemeester belde nog om te vragen of hij iets kon doen. Al die aandacht is fijn en daar ben ik blij mee. Maar alles moet weer normaal worden. Ik ga daarom zeker niet als een bang muisje binnen zitten en ben morgenochtend om 8.30 gewoon weer in de winkel.'

Of dat eng is?  'Ach, overdag valt het vast wel mee. Als het donker wordt komt de spanning wel weer bovendrijven. Maar ik ga gewoon door. Dat is het beste wat ik kan doen. Die kerels komen echt niet terug. Die zijn minstens even geschrokken als wij’, lacht Jannet de spanning even weg.