Toneelstuk ‘Emma wil leven’ in Theater Hofpoort

Coevorden - Het toneelstuk ‘Emma wil leven’ van Solo Stories is zaterdag 23 februari te zien in Theater Hofpoort in Coevorden. Emma is een slimme, sportieve en grappige jonge vrouw. Maar ze weegt slechts veertig kilo en is volgens haar ouders en artsen ernstig ziek.

Hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat sterker is: de stem van anorexia. Actrice Lisse Knaapen toont de twijfels, angsten en geestige observaties van een jonge vrouw die verlangt naar controle, maar daardoor die controle juist verliest.

‘Emma wil leven’ is gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius.

Nadat Lisse Knaapen bejubeld werd in de grootse 3D-musical ‘Sky’, en vervolgens naast onder andere Huub Stapel op de planken stond in de toneelvoorstelling ‘Intouchables’, staat ze nu alleen op het toneel. De 25-jarige actrice werd door productiehuis Solo Stories gevraagd de monoloog ‘Emma wil leven’ te spelen.

'Waanzinnig belangrijk'

„Wat een bijzondere documentaire, dacht ik toen ik ‘Emma wil leven’ zag”, vertelt Knaapen. „Wat heeft Jessica Villerius dat ontzettend sterk in beeld gebracht. Het is zo eerlijk en het gaat zo over leven. Ik vond het heel heftig om te zien hoe ver iemand zichzelf kan pushen. Dat je zo’n discipline hebt dat je een nieuwe waarheid in je hoofd creëert, waar niemand je meer aan kan laten twijfelen.”

„De thematiek is zo waanzinnig belangrijk om onder de aandacht te brengen”, aldus Knaapen. „Anorexia is een ingewikkelde ziekte. Het is, helaas nog steeds, voor veel mensen moeilijk te begrijpen wat er met iemand gebeurt die aan deze ziekte lijdt. Dat je zo streng voor jezelf moet zijn, jezelf moet bewijzen. En dat veel jongens en meiden met anorexia aangeven dat de ziekte zich als een stem in hun hoofd manifesteert, die hen dwingt om steeds verder te gaan.”

Toch heeft anorexia veel raakvlakken met de worstelingen van de gemiddelde mens. „Ik herken zelf in de documentaire en ook in de voorstelling de drang om jezelf te bewijzen. Het blijven doorgaan, jezelf tot het uiterste pushen. Hoe houd je van jezelf, hoe leer je jezelf accepteren? Om mij heen hebben daarnaast veel mensen, en dan vooral vrouwen, een lastige verhouding met hun lichaam. Het is ingewikkeld om te doorgronden waar het dan over gaat: over gezond willen leven, over controle hebben, over je eigen zelfbeeld of je angst voor wat anderen van je vinden. Je bewust zijn van wat je consumeert is belangrijk, maar doorslaan naar de verkeerde kant ligt in deze maatschappij om de hoek.”

Geen tegenspeler

„We proberen te laten zien dat de ziekte meer behelst dan alleen een probleem met eten. Sinds de auditie voor deze voorstelling praat ik met mensen over eetstoornissen, en van iedereen hoor ik dat ze tenminste één persoon kennen die hiermee kampt. Er worstelen echt heel veel mensen met deze ziekte.”

Knaapen vindt het heel spannend. „Maar ook te gek hoor. Om met Pippi Langkous te spreken: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Ik heb zelf in de hand hoe het gaat, dus dat is tegelijkertijd heel vrij en uitdagend. Maar als ik op het toneel de mist in ga, is er niemand die mij kan helpen. Er is geen tegenspeler dus ik zal veel uit mijzelf moeten halen.”

Kaartverkoop

De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te koop bij The Read Shop aan de Friesestraat 26 in Coevorden of online via de website www.theaterhofpoort.nl