Deroepert
Door Henk Folkerts

De wolf

Heeft u ook dat filmpje gezien van die wolf op Erica? Volgens experts was die hond bij lange na geen wolf. Ik heb er geen verstand van, maar het leek mij ook sterk.

Het blijft toch een beetje wennen dat de wolf hier een vaste bewoner is geworden. Ik vind het prachtig, maar ja, ik ben dan ook geen schapenboer.

Tijdens het wandelen zijn we altijd gefixeerd op vogels en andere beesten. Hoeveel buizerds zien we? Zien we weer een ree? En met de komst van de wolf krijgt zo’n wandeling in het bos en door de velden nog een beetje extra spanning.

Ooit was ik eens met een vriend aan het wandelen door het Kroondomein. We wisten goed waar we moesten zijn om herten en zwijnen te speuren, maar helaas zagen we niets. Na een paar uur wandelen besloten we maar terug te gaan naar onze auto. Met nog een meter of 300 te gaan voor we bij het hek waren, hoorden we ineens achter ons een zwijn. Hij kwam ons in een flink tempo achterna. Die beesten kunnen flink agressief zijn, dus wij renden voor ons leven naar het hek en waren daar net wat eerder dan dat wilde zwijn.

Ondertussen waren we natuurlijk zo bang als maar zijn kon. Nou zorgt een angstervaring er meestal voor dat je die situatie gaat vermijden of ontwijken. Maar mijn ervaring is dat als je angstig bent voor een situatie je die juist weer gaat opzoeken. Dat verklaart volgens mij de lange rijen voor een achtbaan in het pretpark en waarom het bungyjumpen zo populair is.

Ik stap binnenkort nog eens over mijn angst heen en als er nog wat meer wolven zijn: nog eens op zoek naar de wolf.