Chantal Eelen maakt Wildlands Foto van het Jaar 2018: 'Zijn koppie is onbetaalbaar'

Emmen - Er is witte rook, want de foto van Morris Eelen - mét de vlinder - is de Wildlands Foto van het Jaar 2018. Deze foto - gemaakt door zijn moeder Chantal Eelen - kreeg de meeste stemmen van volgers van de pagina op Facebook van het park. Een vraaggesprek met Chantal.

Had je verwacht de Wildlands Foto van het Jaar te kunnen winnen?
„Nee, het kwam als een grote verrassing dat we genomineerd waren als een van de laatste twee kanshebbers om de Foto van het Jaar te kunnen worden. Ik kreeg ‘s avonds een appje van een collega, die mij erop attendeerde dat Morris in de krant stond. Zelf hadden we het nog niet gezien.”

Wat vind je ervan dat je jaarwinnaar bent geworden?
„Ontzettend leuk voor onze kleine man! We kregen de krant pas binnen toen hij al op bed lag. We hadden de krant ‘s ochtends open klaargelegd op de ontbijttafel. Zijn koppie toen hij ontdekte dat hij in de krant stond als kanshebber, was onbetaalbaar. Vol trots heeft hij de krant mee naar school gehad en aan al zijn vriendjes en vriendinnetjes laten zien. Dat hij nu ook nog een jaarabonnement voor Wildlands gewonnen heeft is de kers op de taart.”

Neem de lezer eens mee naar het moment van de foto.
„We gaan regelmatig een dagje naar Wildlands. Het was een koude dag in februari 2018 en we besloten om even op te warmen bij de Vlindertempel. Op de een of andere manier komen er altijd dieren op Morris af en zo ook deze keer. Het duurde maar even of de vlinder ging op hem zitten. Morris vond het fantastisch en bleef heel stil staan, maar wilde wel heel graag zien welke vlinder er nou precies op zijn hoofd geland was. Dus door zijn wimpertjes heen probeerde hij een glimp van de vlinder op te vangen.”

Waarom vind je de foto geslaagd?
„Ik vind Morris zijn koppie onbetaalbaar. De nieuwsgierigheid en de verwondering stralen er vanaf. De vlinder slaat op dat moment perfect de vleugels helemaal open. Het lijkt haast net alsof de vlinder in het beeld gephotoshopt is.”

Wilde je juist deze foto vooraf al maken?
„Nee, helemaal niet. Ik had niet eens mijn Nikon mee. De foto is echt een toevalstreffer en met mijn iPhone gemaakt. Omdat we regelmatig Wildlands bezoeken, heb ik niet altijd mijn fotocamera mee.”

Wat betekent fotografie voor je?
„Ik heb een passie voor fotografie. In het dagelijks leven ben ik dan ook fotografe en run mijn eigen bedrijf Charmotions Fotografie. Het mooiste vind ik om het leven niet geregisseerd vast te leggen. Herinneringen vastleggen voor later en mijn kinderen komen dan ook zeer regelmatig op de foto. Alles waar emotie in zit vind ik mooi om te fotograferen. Van trouwreportages tot zakelijke meetings en alles daartussen.”

Wat is jouw mening over Wildlands?
„Een prachtig park in ontwikkeling, met veel oog voor de natuurlijke leefomstandigheden van de dieren. Met detail aangekleed en dit kan in mijn ogen alleen maar mooier worden in de loop der jaren. Wij komen er graag met onze vier kinderen.”

Bezoek je het park vaak?
„We zijn er zeer regelmatig te vinden. Soms een hele dag, maar soms ook alleen even spelen bij Yucatan/Animazia als het een regenachtige dag is.”

Wat vind je het mooiste gedeelte in het park?
„Dat verschilt een beetje wanneer we er zijn. Of het een regenachtige dag is of een stralende zomerdag. We kunnen uren bij de bavianen staan om te kijken wat er zich allemaal afspeelt in de groep, maar ook de kas is een heerlijke plek om rond te lopen en te klimmen en te klauteren. Yucatan/Animazia is fijn om naar toe te gaan als het een regenachtige dag is en de kinderen lekker overdekt willen spelen.”

Wat mist het park nog in jouw ogen?
„Steun en positiviteit van de bezoekers en de media. Veel mensen vergelijken het park met het oude Noorder Dierenpark in Emmen, maar dat is ook niet in één dag gebouwd. We vergelijken Wildlands - een park dat nog maar drie jaar bestaat - met een park dat toen het dicht ging tachtig jaar oud was. Dus tachtig jaar de tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen tot het park waar we een nieuw park nu mee vergelijken. Geef Wildlands eens tachtig jaar de tijd en kijk hoe het zich in die tijd kan ontwikkelen. Ik denk dat we best een beetje trotser met elkaar mogen zijn op wat er al staat in drie jaar tijd. Dan krijgt het park ook de kans om te groeien en zich te ontwikkelen. Je koopt niets voor negativiteit.”

Wat wil je verder nog delen met de lezers van de Emmer Courant?
„De mensen die gestemd hebben op Morris willen we graag bedanken. En wie weet tot ziens in Wildlands!”