Erwin Jalving: 'Karting is voor mij way of life'

Emmen - De 24-jarige Erwin Jalving woont in Emmen. Hij werkt voor Houkes Bewindvoerders en het Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan in Oost-Groningen. Lees meer over Erwin in deze editie van Sportief Persoonlijk.

Welke sport beoefen je en bij welk team?
„Sinds mijn zesde doe ik aan karten. Het is in eerste instantie begonnen bij de ondertussen al een tijdje gesloten indoorkartbaan Speedworld in Emmen. Het duurde niet lang voordat ik met de kinderkart dezelfde tijden kon rijden als de mensen in de grotere karts. Daarom besloot mijn vader me te verrassen door met een eigen kart thuis te komen. Het duurde niet lang totdat de hobby een sport werd, omdat ik het ontzettend goed deed tijdens wedstrijden. Op dit moment ben ik actief in het Nederlands kampioenschap KZ (geschakelde klasse, red.). Ik kom uit voor het team Paauwer Kart Racing.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Karting is voor mij een way of life geworden. Het is een sport waar ik dagelijks mee bezig ben. Voordat ik snel kan zijn op het circuit, moet ik zorgen dat de motor goed staat afgesteld, de grip van de kart optimaal is, dat ik zelf fit ben en dat ik het circuit goed onder de knie heb. Er zijn onvoorstelbaar veel aspecten die goed moeten zijn en het geeft een geweldig gevoel als al die dingen op zijn plaats vallen, waardoor ik de snelste kan zijn.”

Waarom sport je juist bij jouw team?
„Ik kom uit voor Paauwer Racing omdat het een betrouwbaar team is met jarenlange ervaring op hoog niveau in de kartsport. Uit de huidige samenwerking is al gebleken dat Paauwer Racing mij op een goede manier steunt, waardoor ik sneller ben op het circuit.”

Hoe vaak sport je per week?
„Ik ben gemiddeld eens in de drie weken op het circuit te vinden. Eigenlijk is dit niet genoeg, maar ik heb te maken met beperkingen in mijn budget. Om ervoor te zorgen dat ik fit ben, train ik minimaal drie keer in de week. Dit doe ik in de vorm van voetbal, fietsen, hardlopen en fitness.”

Op welk niveau sport je?
„Op nationaal niveau: het Nederlands kampioenschap 2T karting, georganiseerd door de Chrono.”

Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het?
„Mijn laatste wedstrijd was op 13 januari op de Erftlandring in Kerpen, Duitsland. Het ging om een wedstrijd voor de Wintercup. Ik heb deze oefenwedstrijd gebruikt om een aantal zaken uit te proberen met betrekking tot mijn rijstijl en de afstelling van de kart. Ik ben geëindigd op een achtste plaats van de dertig deelnemers. Ik had echter de snelheid om mee te komen met de top vijf, waar ik erg tevreden mee ben zo tijdens de voorbereiding op de Nederlandse titelstrijd.”

Gloriemoment?
„Het behalen van de titel van het Nederlands kampioenschap in 2009. Dit is voor mij een prestatie waar ik ongelofelijk trots op ben en nooit meer zal vergeten.”

Dieptepunt?
„Kort na het behalen van die titel heb ik ervoor gekozen om te stoppen met wedstrijden rijden. Het jaar 2009 was financieel een zwaar jaar en helaas lukte het niet om genoeg sponsoren te vinden voor het seizoen 2010. Een paar jaar later was ook veel geld nodig voor onder meer studeren, waardoor er geen geld overbleef voor het rijden van wedstrijden. Het was heel erg moeilijk om niet meer mee te kunnen doen met de wedstrijden, terwijl ik de snelheid wel had.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Het doel is om Nederlands kampioen te worden in de KZ-klasse. Daarnaast wil ik dit jaar graag meedoen met het WK karting, om me te kunnen meten met de top van de wereld.”

Als ik de baas van mijn team zou zijn, dan:
„Zou ik het eigenlijk niet anders doen dan zoals het nu gebeurt. Ik vind dat Paauwer Racing goed bezig is.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is:
„Mijn administratie updaten en eten koken.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Naast het bezig zijn met karten, trainen en werken blijft er relatief weinig tijd over. Als er tijd is lees ik graag een boek, speel ik games op de computer en doe ik graag leuke dingen met vrienden.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„F1-coureur, maar de realiteit is dat je daarvoor over een hele dikke portemonnee moet beschikken. Toen die droom uiteenspatte, heb ik mezelf voorgenomen om mijn studie goed af te ronden en te gaan ondernemen.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Het behalen van de titel in 2009. De prestatie die ik daar heb neergezet met beperkte middelen is tot op heden het hoogtepunt van mijn leven.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Bekijk mijn website www.erwinracing.nl voor meer informatie over mijn activiteiten als sporter.”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur dan een verzoek naar de redactie.