FC Emmen komt strafschoppen in Alkmaar niet te boven

Alkmaar / Emmen - Het is FC Emmen niet gelukt te stunten tegen AZ, de nummer vier van de Eredivisie. In het AFAS Stadion werd het liefst 5-0 voor de thuisploeg uit Alkmaar.

Toch was de eerste kans voor FC Emmen en dat al in de eerste minuut. Caner Cavlan draaide een vrije trap richting het doel van AZ, maar in tweede instantie kon Ron Vlaar wegwerken. AZ bleek echter erg effectief. De eerste buitenkans voor de thuisploeg ontstond toen Caner Cavlan een lichte overtreding maakte op Jonas Svensson en scheidsrechter Serdar Gözübüyük de bal op de stip legde. Koopmeiners ging achter de bal staan. Kjell Scherpen ging naar de goede hoek, maar kon zijn hand net niet achter het schot krijgen.

FC Emmen had het lastig tegen de nummer vier van de Eredivisie. Toch kwam de ploeg van Dick Lukkien na een kwartier wat beter in de wedstrijd. Dat leidde tot een schot van Anco Jansen en een kans voor Jafar Arias, maar AZ sloeg opnieuw toe uit een strafschop. Keziah Veendorp maakte een overtreding op Guus Til bij de achterlijn en de scheidsrechter wees naar de stip. Koopmeiners maakte zo ook zijn tweede, door links van het midden binnen te schieten.

Nóg een ongelukkig doelpunt

FC Emmen probeerde meteen wat terug te doen uit een corner, die door geen Emmenaar kon worden aangeraakt. Daarna kreeg AZ een corner, die uiteindelijk leidde tot de 3-0. Een voorzet van Jonas Svensson ging via het hoofd van De Leeuw en de onderkant van de lat het doel in. Lukkien had zich de eerste helft heel anders voorgesteld. Op de persconferentie na de wedstrijd zei hij over de doelpunten in de eerste helft: ,,De tegenstander kan wel beter zijn, maar dan hoef je ze nog geen doelpunten cadeau te doen". Vlak voor rust stoomde Veendorp nog op richting het doel van AZ, maar ook met hulp van Jansen en Arias leidde deze Emmer dadendrang niet tot een schot tussen de palen.

Terug naar vijf verdedigers

In de pauze bracht Lukkien Nico Neidhart en de nieuwe aanwinst Andrej Lukić en viel hij dus terug op vijf verdedigers. ,,In de rust spraken we af de schade beperkt proberen te houden, maar dan ligt hij binnen twee minuten al binnen”, doelde Lukkien op de 4-0. Stengs bleef in het strafschopgebied behendig aan de bal en rondde koel af. Opnieuw probeerde FC Emmen iets terug te doen, veelal met behulp van corners. Ook werd het achterin stabieler met Lukić, die een goede indruk maakte. Lukkien: “We kwamen daarna wel beter in het spel en lieten af en toe mooie dingen zien aan de bal, maar het bleef achterin ontzettend kwetsbaar.” In de slotfase bouwde AZ de voorsprong verder uit. Stengs brak door over de rechterkant en zette Johnsen met een slim steekpassje vrij voor het doel. De invaller bleef koel en rondde af: 5-0.

Geen voldoende

,,Er waren bij ons te veel spelers die geen voldoende haalden. Dan heb je niets in Alkmaar te zoeken”, aldus Lukkien. “Complimenten aan onze tegenstander, zij hadden altijd druk op de bal en waren bereid veel vuile meters te maken.” Ondanks het verlies is FC Emmen uitstekend begonnen aan de tweede seizoenshelft, met vier punten uit drie zeer lastige wedstrijden. Volgende week komt ADO Den Haag op bezoek in De Oude Meerdijk. Lukkien: ,,We gaan onze wonden likken tegen ADO Den Haag.”

AZ – FC Emmen: 5-0

10. Koopmeiners 1-0 (pen.)
30. Koopmeiners 2-0 (pen.)
35. De Leeuw 3-0 (e.d.)
47. Stengs 4-0
86. Johnsen 5-0

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Koopmeiners, Vlaar (79. Hatzidiakos), Ouwejan; Midtsjø, Til, Maher; Stengs, Seuntjens (52. Johnsen), Idrissi.

Opstelling FC Emmen: Scherpen; Klok (46. Neidhart), Veendorp, Bakker, Cavlan; Bijl, Chacón; Bannink (46. Lukić), De Leeuw (72. Braken), Jansen; Arias.

Bron: FC Emmen