Shifra Alkema is eerste Kinderdichter van Emmen

Nieuw-Weerdinge / Emmen - Shifra Alkema uit Nieuw-Weerdinge is vrijdagavond verkozen tot de eerste Kinderdichter van Emmen. De elfjarige Shifra gaat naar basisschool De Rank in Emmen. Ze droeg het gedicht Zilverpapier voor dat ze binnenkort in het gemeentehuis mag laten horen aan burgemeester Eric van Oosterhout.

Het winnende gedicht wordt na de voordracht ingelijst waarna het schrijfsel een prominente plek krijgt in het gemeentehuis.

“Dit had ik niet verwacht. Ik sta te trillen op mijn benen, zo trots ben ik”, reageert Shifra na afloop van de bekendmaking. Zij schrijft al verhalen en gedichten vanaf haar achtste jaar. Ze droeg deze onder meer voor bij het familie kerstdiner en tijdens de begrafenis van haar oom.

Tijdens de finale in de Emmer bibliotheek maakten tien finalisten van verschillende basisscholen uit de gemeente Emmen kans op de felbegeerde titel van Kinderdichter. Tijdens de feestelijke finaleavond werden de finalisten beoordeeld door een jury, die bestond uit de Emmer cultuurjournalist en oud-gemeentedichter Joep van Ruiten, wethouder Robert Kleine en directeur van Bibliotheek Emmen Marchien Brons.

De Kinderdichter staat een druk jaar te wachten. Zo wordt dit jaar vier keer een gedicht van Shifra gepubliceerd. Daarnaast draagt de winnares voor uit eigen werk tijdens een bijzondere gebeurtenis zoals de Dodenherdenking of bij de start van de Kinderboekenweek.

Het winnende gedicht Zilverpapier

Mijn opa's herinneringen
Die zijn heus niet saai
Vooral die over de oorlog
Daar was hij zelf nog bij

Tijdens de oorlog
Kwamen de vliegtuigen
Ze brachten angst
Ze brachten bang

Na de oorlog
Kwamen ze weer
Mensen renden weg
Dit zijn geen bommen
Het was zilverpapier

Zilverpapier
Dat dwarrelde in de lucht
Als honderden goudvissen in een kom
Die vierden dat de oorlog afgelopen was