Bezoekers spuien ideeën over zonneroute A37

Dalen/regio - In zaal Cornelis in Dalen werd donderdagavond een bijeenkomst gehouden over de zonneroute langs de A37. Bezoekers konden hun wensen en ideeën uiten.

Naast gedeputeerde Tjisse Stelpstra was namens de gemeente Coevorden wethouder Jeroen Huizing aanwezig. Er waren reeds bijeenkomsten in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam. Voor maandag 4 februari staat nog een informatieavond op het programma. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom in MFC De Opsteker aan De Spil 1 in Nieuwlande.

Rijkswaterstaat, de provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen en de beheerders verkennen de mogelijkheden voor een zonneroute langs de A37. De A37 van knooppunt Hoogeveen tot de Duitse grens bij Zwartemeer heeft veel mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie. Daarbij valt te denken aan aan bermen bij op- en afritten, verzorgingsplaatsen, zij- en middenbermen en bij viaducten.

De zaal van Cornelis zat vol met belangstellenden onder wie gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van Duurzaam Dalen en Plaatselijk Belang Steenwijksmoer en omwonenden van de A37. Op grote luchtfoto’s konden aan de tafels aantekeningen worden gemaakt.

Opmerkingen

Ideeën en opmerkingen als ‘Samen optrekken met particulieren’, ‘Locaties moeten voldoende omvang hebben’, ‘Er moet een goede balans zijn met de natuur’ en ‘Parkeerplaatsen overdekken en daarop panelen plaatsen’ werden op de foto’s genoteerd. De aantekeningen worden meegenomen in de verdere besluitvorming voor de aanleg van zonnepanelen aan de A37.

De gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen, de provincie Drenthe, netwerkbeheerder Enexis en elektriciteitsbedrijf Rendo ondertekenden in november 2017 de intentieverklaring waarmee de mogelijkheden voor de Drentse Zonneroute A37 verder worden onderzocht.