‘De Rietplas: van kostenpost naar verdienmodel’

Emmen - In Horecacentrum De Rietplas in Emmen hebben de wijkverenigingen van de Rietlanden en Woonparc Sandur donderdagmiddag de visie over de Grote en Kleine Rietplas overhandigt aan wethouder René van der Weide.

Volgens wijkvoorzitter Henry Ahlers van de Rietlanden waren er meerdere aanleidingen om er eentje op te stellen. De eerste is dat erbij beide wijkverenigingen de laatste jaren steeds meer klachten binnen komen over het recreëren in het gebied. Vooral dat gebruikers elkaar in de weg zitten. ‘Er gebeurt veel in, op en rondom beide Rietplassen en gelukkig kan er ook veel. Maar het zit elkaar nogal eens in de weg.’ Een tweede argument om tot een visie te komen is dat het gebiedsbeheer van zowel het water, de oevers en de omliggende gebieden beter kan. Met name de kwaliteit van het zwemwater en het waterniveau is een zorgenkindje. Dat zijn volgens de voorzitter een paar grote problemen. Tot slot liggen de Rietplassen er al meer dan vijfentwintig jaar bij zoals ze destijds zijn gegraven en ook de hele omgeving ziet er nog net zo uit. ‘In al die jaren zijn er nauwelijks initiatieven, recreatieontwikkelingen of voorzieningen bijgekomen.’

Toiletvoorzieningen

De visie is volgens Ahlers een eerste stap en er zullen nog vele gezet moeten worden. ‘Als beide wijkverenigingen zijn wij uit op vooruitgang en verbetering. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar de waterkwaliteit, de bevaarbaarheid en het gebrek aan een toiletvoorzieningen.’ Beide voorzitters dringen er dan ook bij de gemeente op aan om voor het komende zwemseizoen te zorgen voor een spoedige plaatsing van een permanente en anders een semipermanente wc’s.

Toeristen

Daarnaast is het gebied volgens voorzitter Fred Ottens van wijkvereniging Woonparc Sandur vrij onbekend voor toeristen en dat voelt niet goed. ‘Emmen lijkt alleen maar in te zetten op het centrum en op Wildlands, terwijl hier zoveel meer ligt dan alleen maar het jaarlijkse popfestival Retropop (nu Hello Fesitval). Denk aan de kanobaan, Center Parcs, het Parc centrum, camping Nul, de visvijver en alle stranden.’ Het geheel moet nu volgens Ottens een vervolg gaan krijgen en dan kan de Rietplas van een kostenpost een verdienmodel gaan worden. Zowel in geld als in beleving.

Niet in de la

Wethouder van der Weide zegde toe dat de visie op de Grote en Kleine Rietplas niet in de la van het gemeentehuis terecht zal komen en zeker een vervolg verdient. De wethouder zegde in ieder geval toe dat de gemeente serieus zal kijken naar de mogelijkheden van een toiletvoorziening bij de Grote Rietplas.

Nieuwe namen stranden

De stranden bij de Rietplas hebben sinds vandaag ook een naam. Het deel bij Parc Sandur heet Parelstrand, bij de Grote Rietplas draagt het terrein de naam Rietstrand en bij de kanobaan Watersportstrand. Het deel bij de Kleine Rietplas heeft geen naam gekregen.