Daar komen de kinderdichters

Emmen - De Poëzieweek die donderdag begint, wordt in Zuidoost-Drenthe iets bijzonders. Want naast 'gewone' dichters beschikt Emmen straks ook over een officiële Kinderdichter.

Wie dat wordt, wordt vrijdag 1 februari duidelijk tijdens de eerste Emmense Kinderdichterfinale in de bibliotheek aan het Noorderplein. Veertien basisscholieren gaan voor de titel. Een jury - bestaande uit bibliotheekdirecteur Marchien Brons, wethouder Robert Kleine en oud-gemeentedichter Joep van Ruiten - helpt bij de benoeming.

Aan de finale is veel werk voorafgegaan. „Zo’n 170 kinderen in Emmen hebben de afgelopen maanden op school les gehad van een volwassen dichter. Een aantal kinderen heeft vervolgens thuis extra gedichten geschreven zodat ze aan de finale kunnen deelnemen. De belangstelling om mee te doen was heel goed, zeker voor een eerste keer”, vertelt Tineke Luchies van de bibliotheek.

Het idee om voor Emmen een Kinderdichter te kiezen, is afkomstig van Emmenaar Joep van Ruiten. „Ik heb een paar keer in de jury gezeten van de Kinderdichter van de gemeente Vlagtwedde. Daar werden niet alleen verrassende gedichten voorgedragen, daar zag je kinderen ter plekke boven zichzelf uitstijgen. Toen dacht ik: wat in Ter Apel kan, moet ook in Emmen kunnen.”

Poëziepaleis

Dat er Kinderdichters actief zijn, is te danken aan het Poëziepaleis in Groningen. Deze stichting organiseert al jaren poëzieactiviteiten met als doel kinderen en jongeren te stimuleren creatief met taal bezig te blijven. Meest bekend is de landelijke wedstrijd Doe Maar Dicht Maar. Daarnaast is het Poëziepaleis betrokken bij de gedichten die op 4 mei tijdens de Dodenherdenking worden voorgedragen én initiatiefnemer van de Jonge dichter des Vaderlands.

„Het schrijven van gedichten is van alle tijden en alle leeftijden”, weet Van Ruiten. „Iedereen doet het of probeert het. Denk maar aan de versjes in een poëziealbum of aan Sinterklaasgedichten. Sommigen gaan rappen of houden er na hun pubertijd mee op. Anderen beginnen er op latere leeftijd alsnog mee. Waar het om gaat is dat je woorden geeft aan wat er in en om je leeft.”

Van de eerste Kinderdichter wordt verwacht dat hij of zij ook na de finale iets van zich laat horen. Er is geen verplichting om ineens wekelijks gedichten te gaan schrijven, maar wel de mogelijkheid om af en toe op te treden, soms samen met een volwassen dichter. „De benoeming is in eerste instantie voor een jaar”, zegt Luchies. „Hopelijk kunnen we het jaar daarop weer een nieuwe Kinderdichter van Emmen kiezen.”

De finale begint op 1 februari om 19.30 uur in de Emmer bibliotheek aan het Noorderplein. De entree is gratis.