Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Taalheld Jasper

De dag begint al vroeg in Nieuw-Amsterdam. Ik mag komen voorlezen in een leuke groep 8. Mooi, zo’n groep kinderen die ‘aan staat’ in de vooravond van een spannend leven.

Ik lees voor en vertel over het belang van taal (“op school leer je lezen en nog een paar dingetjes”). En ik vertel ook over mensen die dat moeilijker vinden. Zoals dorpsgenoot Jasper.

We komen elkaar in de middag tegen in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Grappig, maar niet geheel toevallig. Jasper Harmes uit Nieuw-Amsterdam is net als ik ‘Taalheld’ van Drenthe. Dat schept een band. Hij in de categorie ‘taalcursist’, ik in de categorie ‘bruggenbouwer’. Nu gaan we op voor de landelijke prijs.

Hij heeft net een ontmoeting achter de rug met prinses Laurentien. Zij zet zich al jaren in voor de bestrijding van de laaggeletterdheid. Jasper vertelt enthousiast over het gesprek dat hij met haar mocht voeren. Je praat tenslotte niet elke dag met een prinses. Ik heb een interessante bespreking achter de rug met allerlei mensen die wat doen met laaggeletterdheid: de Stichting Lezen en Schrijven, de Bibliotheek, de opleidingen, de Onderwijsraad, het Ministerie etc. Iedereen vond het Drentse verhaal ook interessant: meer dan zestig partijen in een Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe. Met elkaar proberen we allemaal een steentje bij te dragen.

Ik loop met Jasper naar de prachtige theaterzaal. Het is eigenlijk een soort paleisje, dat rond 1800 werd gebouwd. We kijken onze ogen uit. Jasper blijft vrij rustig rond alle drukte. Hij vindt het allemaal wel mooi. Opmerkelijk dat hij geen vrije dag van zijn baas kreeg voor dit feestje; ik zou iets trotser zijn op een werknemer met zo’n doorzettingsvermogen.

Jasper liep op de lagere school een taalachterstand op. Daarbij hielp zijn ADHD ook niet. Pas veel later pakte hij de draad weer op. Zijn relatie ging uit met een vriendin, die veel taalzaken voor hem deed. Nu moest hij wel. Met veel energie leerde hij beter lezen en schrijven. Nu merkt hij hoe belangrijk dat is.

Terwijl we onze gereserveerde stoelen zoeken, vertelt Jasper mij hoeveel reacties hij kreeg op zijn verkiezing tot taalheld. Er belde ook nog een opticien, die hem een oogmeting aanraadde. Goed bedoeld, maar laaggeletterdheid is helaas zelden een kwestie van een betere bril.

We zien een wervelend programma met veel bekende artiesten, waaronder onze René Karst. Helaas vallen we allebei niet in de hoofdprijzen. Dat vind ik vooral sneu voor Jasper. Ik krijg al genoeg schouderklopjes. Maar Jasper verdient alle lof voor zijn doorzettingsvermogen.

Net als die al wat oudere mevrouw op het podium. Zij leest als ex-laaggeletterde haar eerste zelfgeschreven gedichtje voor. Dat is bedoeld voor het poëziealbum van haar dochters. De bomvolle zaal is muisstil. Ze leest het met een iets trillende stem voor. Alsof je voor het eerst opstaat uit een rolstoel. Na de laatste zin blijft het even stil. Ik zie de presentator even haperen. Dat snap ik wel. In de donkere zaal houdt niet iedereen het droog.