Grittologie
Door Roel Grit

Oké Google, lampen aan!

"Oké Google, lampen aan!" Een vrouwenstem van Google Assistant - ik noem haar Miep - op mijn mobieltje antwoordt: "Okee, ik zet vijf dingen aan." En ineens is er licht in de huiskamer.

Sinds enige tijd kan ik aan Miep van Google mondelinge vragen stellen en commando’s geven. Vragen als: "wat is het nieuws?", "hoeveel is 294 keer 567" en "zet een timer op 16.00 uur". Maar moeilijke zaken ontwijkt Miep ook niet. Vragen als "Wil je met me trouwen?", "Vertel een mop" en "Speel een carnavalsliedje" behandelt ze ook vriendelijk.

Om mijn huiskamerlampen te bedienen, bestelde ik in China voor vijf euro per stuk een aantal slimme schakelaars. Je knipt een snoer door (eerst de spanning eraf!), zet zo'n schakelaar tussen de uiteinden, download een app op je telefoon en je kunt je apparaten overal ter wereld aan en uitzetten. Handig! Je moet dan wel je telefoon in de buurt en stand-by hebben. Zonder mobieltje kan het ook: Google heeft daarvoor de Google Home ontwikkeld. Voor zestig euro roep je vragen en commando’s naar het apparaat en dezelfde Miep reageert ook hier. Zelfs mijn tv en mijn slimme thermostaat blijken mijn opdrachten te begrijpen. Als ik roep “Zet de thermostaat op 20 graden”, dan verspringt het ding onmiddellijk. Nog niet alles verloopt gladjes. Miep antwoord geregeld dat ze nog aan het bijleren is of ze meldt dat een apparaat niet bereikbaar is, maar over het algemeen werkt het best aardig. Ik hoop alleen niet ze onze huiselijke gesprekken doorstuurt naar Google.

Of het trouwens slim is om slimme schakelaars in China te bestellen, is maar de vraag. Niet alle goedkope spullen zijn goed. Van een spotgoedkoop Chinees setje plectra (driehoekige plasticjes om gitaar te spelen) bijvoorbeeld braken velen tijdens het spelen in tweeën. Bovendien, als je Chinese slimme schakelaars gebruikt en leider Xi Jinping roept: "Hé Sonoff, doe het licht in Europa uit" dan wordt het hier misschien wel erg donker.

Voorlopig vertrouw ik die Chinezen nog en commandeer ik hun slimme schakelaars via Miep van Google: ik ben veel te blij dat er eindelijk iemand is die naar me luistert!

www.grittologie.nl