Deroepert
Door Henk Folkerts

Sigaretje?

Binnenkort mogen we, als het aan LEF! ligt, niet meer roken in bepaalde delen van Emmen. Wat is dat toch met die partij?

Elk jaar komen ze al in januari uit de winterslaap, want precies een jaar geleden wilden ze ons al allemaal meer fruit en meer groenten laten eten. Zo hadden ze me dus bijna zo’n heerlijke saté kroket, van Snackpoint uit de mond gestoten.

Ik ben benieuwd waar LEF! volgend jaar mee komt, een verbod op alcohol en koffie in het centrum, het sluiten van de coffeeshops of een verbod op het gebruik van je telefoontje?

Het idee valt bij de meeste mensen overigens niet in goede aarde. Tenminste als ik zo de reacties op de social media bekijk. Ik snap dat wel, niet alleen omdat ik zelf ook wel eens een sigaret op steek. Maar vooral omdat het toch ergens als een inmenging in het persoonlijke leven voelt.

Als ik op een terras ga zitten waar een asbak staat, dan mag ik daar dus roken van de uitbater. Ik snap wel dat er mensen zijn die dat niet prettig vonden maar moet ik dan de sigaret uitdrukken? Of moeten de niet-rokers dan op een andere plek gaan zitten? Een verbod op mijn roken middels een Algemene Plaatselijke Verordening, zoals LEF! dat voorstelt, is dan wel een heel zwaar middel.

Bovendien, als je bedenkt hoe we tien jaar geleden met roken omgingen dan is er al heel veel veranderd.

Maar wat, volgens mij, vooral steekt is, dat die overigens, en dat geloof ik echt, goed bedoelde boodschap komt vanuit de politiek. En in de politiek hebben we nou eenmaal niet zo gek veel vertrouwen meer. De reden daarvan is dat we vaak teleurgesteld zijn in de politiek en hoe dat kan mag een ieder van u zelf bedenken.