Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

G.D.S.

De heenreis naar Den Haag ging nog redelijk voorspoedig. Een randstadtochtje gaat tegenwoordig nauwelijks meer zonder file. Maar nu valt de schade mee. Bovendien biedt zo’n autorit met een uitstekende chauffeur mij alle kans om wat achterstallig leesvoer weg te werken.

Bijgewerkt en uitgerust rijden we Den Haag binnen. Dat blijft bijzonder. Hier woonde ik het eerste deel van mijn leven. Elke plek heeft een herinnering. In die buurt woonden we, daar gingen we naar het circus, daar stapten we op de tram en daar aten we wel eens een ijsje. Ook bijzonder om door een stad te rijden waar je in je jonge jaren wandelde of fietste. Dan ziet elke stad er anders uit.

En daar stond vroeger het restaurant waar we het 12,5 jarig huwelijk van onze lieve ouders vierden. We gaven als kinderen een paraplubak (“wat prachtig, jongen”), die nog bijna het bejaardentehuis haalde. En iets verderop zette ik mijn eerste stappen op het voetbalveld van G.D.S., Groot Door Samenwerking. Zwarte shirts met een oranje biesje. Dik katoen. Elke wedstrijd uit en thuis op de fiets. Kom daar nu eens om.

In het gebouw van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat de knop weer om. Er moet worden gewerkt. De VNG is de club van de gemeenten die voor ons onderhandelt met het Rijk. Ook wordt er ondersteuning geboden op allerlei terreinen. Het voelt hier vertrouwd. Ik kwam hier als ambtenaar al. Nu mag ik Drenthe vertegenwoordigen in het Algemeen Bestuur waarin zo’n twintig mensen zitten.

Als secretaris word ik eerst bijgepraat over de organisatie. Daarna heb ik een lunch waarbij ook de secretaris van de Vereniging Drentse Gemeenten aanschuift. We bekijken de mogelijkheden om de samenwerking te versterken. Zouden we bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van leerling-medewerkers van de VNG? Het wordt een nuttig gesprek.

Aansluitend is de VNG-bestuursvergadering. Die gaat voor een belangrijk deel over de koers van de Vereniging. Hoe kunnen we zo’n 350 gemeenten zo goed mogelijk ondersteunen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Want het gaat van Schiermonnikoog tot Amsterdam. Het wordt een mooi gesprek. Ook de VNG is ‘groot door samenwerking’. De afdeling Drenthe wordt er ook bij betrokken; deze week volgt er een soortgelijk gesprek in Emmen met een aftrap in Wildlands.

Op de terugreis is het weer raak: we rijden van file naar file. Onderweg stoppen we maar even voor een snel broodje. Ik heb nog een belangrijke commissievergadering, waardoor het warme eten er bij in zal schieten. Drie uur laten rijden we Emmen weer binnen. Het werk is af, maar ik ben toch wel een beetje duf. Ik kan haast zo door in een lange vergadering over onder andere het Veiligheidsbeleid. Met ondersteuning van onze goede politiechef wordt het een mooi gesprek met de raad. Ik heb het iets makkelijker dan mijn Haagse collega. Na een oudejaarsnachtje dat een beetje uit de hand liep, heeft zij een ander gesprek met haar raad.

Alleen om al die reden woon en werk ik graag in Emmen. Groot door Samenwerking.