FC Emmen pakt op valreep punt tegen PSV

Emmen - Thuis tegen koploper en regerend landskampioen PSV streed FC Emmen voor wat het waard was. De inzet bleek voldoende voor één punt, want de Eindhovenaren werden zondagmiddag knap op 2-2 gehouden. Zodoende kwam er revanche namens FC Emmen voor de eerdere 6-0 nederlaag op bezoek in de Lichtstad Eindhoven.

De thuisclub speelde zondag niet met vijf verdedigers, maar met een viertal. Daardoor was er geen plek in de basiself voor Emmenaar Tim Siekman. De debutant in de Eredivisie ging de strijd aan met één diepe spits: Jafar Arias. De onlangs aangetrokken Nico Neidhart startte vanaf de bank en kwam tijdens de sensationele slotfase nog binnen de lijnen.

Het was zondagmiddag de eerste ontmoeting in de historie tussen beide clubs in Emmen op het hoogste niveau in den lande. De ploeg van trainer Dick Lukkien durfde voor het eigen enthousiaste publiek enigszins vooruit te voetballen, maar werd al snel afgestraft door de nationale grootmacht. Spits Luuk de Jong profiteerde van slordig balverlies aan de kant van FC Emmen in het eigen strafschopgebied. Een ogenblik later was het de kopsterke De Jong die de jonge Kjell Scherpen liet vissen na een voorzet van rechtsback Denzel Dumfries.

PSV - de topclub bestaat sinds 1913 en werd al 24 keer landskampioen - kreeg in de 26e minuut een grote kans, maar Dumfries mikte iets te wild over. Glenn Bijl en nieuweling Michael de Leeuw deden aan de andere kant van het kunstgrasveld iets terug namens de FC, maar zij vuurden naast het doel van Jeroen Zoet.

Zeist

Tien minuten na rust leek PSV op 0-2 te komen door een eigen doelpunt van Caner Cavlan, maar Dumfries stond hinderlijk buitenspel, zo bleek na raadpleging van de videoscheidsrechter in Zeist. In de 65e minuut was de videoscheidsrechter FC Emmen opnieuw gunstig gezind, want deze keer werd een goal van Pablo Rosario afgekeurd door hands van zijn ploeggenoot Erick Gutierrez. De gele kaart voor Gutierrez - gegeven door Jochem Kamphuis - was overbodig volgens iedereen in De Oude Meerdijk.

Toch kwam PSV met nog twintig minuten op de klok tot een ruimere marge door de schitterende 0-2 van de mee opgekomen José Angelino. Spits Nicklas Pedersen - koud binnen de lijnen voor De Leeuw - maakte tien minuten voor het officiële einde de keurige 1-2 na een fraaie assist van Michael Chacon. De trouwe fans van de club in het rood en wit gingen er nog eens goed voor staan en dat was niet voor niets. Opnieuw Pedersen was - net als voor de winterstop tegen FC Groningen in de extra tijd - het goudhaantje. Heel FC Emmen - de club staat vijftiende met achttien punten uit achttien duels - opnieuw in extase.

De sfeer in de uitverkochte Oude Meerdijk was zondag prima. Bij het thuispubliek - inclusief de teruggekeerde mascotte Sibi - én bij de fans van de nagenoeg ongenaakbare koploper. Ook de Jan van Beveren Tribune was tot de nok toe volgepakt. Wijlen Jan van Beveren vertrok in 1965 bij voetbalvereniging Emmen en belandde via Sparta Rotterdam bij PSV, waar hij tien jaar lang onder de lat stond en liefst zes prijzen won als topkeeper.