Jongeren PRO Emmen geven gemeente advies

Emmen - Leerlingen van de entree-opleiding van PRO Emmen hebben zich de afgelopen tijd gebogen over adviezen voor de gemeente Emmen. Van gezonde voeding tot verkeersveiligheid en een hulplijn voor ouders: de ideeën werden vrijdag gepresenteerd aan wethouder Raymond Wanders.

De adviezen maken onderdeel uit van het project Speaking Minds. Ook de Jongeren Advies Raad Emmen en stichting Leergeld Emmen e.o. sloten aan om de resultaten te horen en in gesprek te gaan.

De jongeren geven allerhande tips van gezonde voeding tot verkeersveiligheid. Ook opperen ze dat het goed zou zijn als er meer aandacht voor zieke kinderen zou komen en een hulplijn voor ouders. "Hiermee leren we minder of ‘beter’ ruzie te maken met onze ouders", aldus de jongeren.

Meedenken helpt

Wethouder Wanders is blij dat de jongeren meedenken: “Jongeren zien oplossingen die wij als volwassenen minder snel zien. Dat voorkomt dat wij in valkuilen stappen en het maakt onze aanpak sterker. We gaan de haalbaarheid van de adviezen bekijken en terugkoppelen.”

In de toekomst wil de gemeente vaker over allerlei thema’s met kinderen en jongeren in gesprek en zo horen wat er onder jongeren leeft. De adviezen en inzichten van jongeren geven de gemeente de kans beleid te maken dat beter aansluit bij de doelgroep en daarmee het resultaat verbetert.

Directeur Nico van Luik: “Dit project past prima bij onze aanpak om met onze jongeren te spreken over hun betrokkenheid bij hun leefomgeving. Ze weten heel goed wat ze leuk vinden en anders zouden willen. Maar zijn niet altijd geneigd dat te delen. Dit is voor hen een hele goede training en ervaring”.

Certificaat

Als bewijs van succesvolle afronding van het traject van Speaking Minds ontvingen alle  leerlingen een certificaat van de wethouder. Het project Speaking Minds is een samenwerking tussen Stimulansz, Save the Children en Defence for Children. Het project wordt door het Rijk gesubsidieerd en heeft als insteek om jongeren een stem te geven bij beleidsvorming en richt zich op jongeren van het MBO, VMBO en het Praktijkonderwijs.

Emmen is geselecteerd als één van de dertien gemeenten in Nederland om dit project gesubsidieerd te draaien.