Grote Kerk Emmen krijgt twee nieuwe culturele kosters

Emmen – Nog een kleine twee maanden en dan heeft de Grote Kerk Emmen twee culturele kosters: Henk Folkerts en Joukje Dijkstra. “We voelden gelijk dat dit werk op ons lijf geschreven is.”

De komst van de twee Emmenaren betekent het afscheid van de huidige koster, Henny Katerberg. Vorig jaar overleed haar man. Dat kwam Folkerts ter ore via een lid van de kunstcommissie. “Die attendeerde ons op de mogelijkheid”, zegt Folkerts. “Na een mailtje en een eerste gesprek met het bestuur was er gelijk sprake van wederzijds vertrouwen. Een paar gespreken volgde en daarna was de kogel door de kerk.”

"Alle ruimte"

Als culturele kosters in dienst van de Stichting Grote Kerk Cultureel gaan Henk en Joukje vanaf 1 april de culturele functie van het uit 1856 stammende kerkgebouw beheren. “Dat betekent exposities voorbereiden en de kaartverkoop voor evenementen verzorgen, maar ook de inkoop regelen, schoonmaken en het gebouw onderhouden. Onze inzet zal ook zijn om meer activiteiten en evenementen zoals concerten en lezingen naar de kerk te halen, want daar is alle ruimte en gelegenheid voor.”

De twee verwachten ongeveer 30 tot 32 uur per week aan hun job kwijt te zijn. Joukje stopt daarom als pedicure, terwijl Henk vooralsnog in de zorg werkzaam blijft. “We zullen perioden meemaken dat het drukker is dan andere, maar dat komt de variatie alleen maar ten goede. We bevinden ons in het hart van Emmen, dus kansen genoeg. Dit werk voelt alsof het op ons lijf is geschreven.”