Oud No Surrender-captain Henk Kuipers mag naar huis

Emmen - 54-jarige oud No Surrender-baas Henk Kuipers hoeft niet langer in zijn cel wachten op zijn rechtszaak. Dat heeft de rechter in Groningen maandag bepaald.

Kuipers zit vast op verdenking van onder meer afpersing, diefstal met geweld en leiding geven aan een criminele organisatie. Dit zijn welliswaar ernstige feiten om iemand in afwachting van de strafzitting in vrijheid te stellen, meende de rechter. Toch werd het schorsingsverzoek van Kuipers advocaat Roy van der Wal deze keer ingewilligd.

Onbehagen

Een vrijlating van iemand die verdacht wordt van dergelijke ernstige feiten brengt niet alleen een maatschappelijk onbehagen met zich mee, maar kan ook het vervolg van het onderzoek belasten, vindt de rechter. Dit speelt nog steeds wel een rol. Maar er is nu een punt bereikt, meende de rechter, dat ook de persoonlijke belangen een rol gaan spelen.

Op voorwaarden

Kuipers heeft wel voorwaarden meegekregen waar hij zich aan moet houden. Zo mag hij geen media-optredens geven omdat die de zaak kunnen beïnvloeden. Hij heeft een contactverbod met slachtoffers, aangevers en andere (ex)-leden van No Surrender opgelegd gekregen. En Kuipers moet een enkelbandje dragen (elektronisch toezicht).

Ook de 55-jarige Ter V. uit Klazienaveen mag op vrije voeten voorlopig weer naar huis. Ook hij kreeg voorwaarden opgelegd waar hij zich aan moet houden. Beide mannen worden beschuldigd van strafbare feiten waarvoor zij in een celstraf van twaalf jaar riskeren. Naar verwachting wordt hun zaak in juni behandeld.