Driepotig hondje Macho schittert in reclamespot

Sleen - De boerenfox Macho uit Sleen is inmiddels een beroemdheid in Duitsland. De vijfjarige hond, die door een ongeval een pootje verloor, schittert in een reclamespot van Katjesdrop op de Duitse tv-zenders. Ook is hij te zien op billboards.

De hond is van Thamara Homans en André Smegen. De opnamen voor de reclamespot was in Lissabon, dus Thamara en Macho moesten daarvoor wel even op reis.

Ongeval

In 2015 wandelde Thamara met Macho aan de rand van Sleen toen er een auto aankwam. ‘Ik riep Macho en hij ging keurig zitten. Plotseling was hij afgeleid en stak plotseling de weg over. Hij was zwaargewond. De automobilist was hartstikke aardig en heeft ons naar de dierenarts gebracht.’ De dierenpraktijk Zuidoost-Drenthe is ook de werkplek van Thamara, waar zij dierenartsassistente is.

‘Macho had geen botbreuken, maar zijn pezen waren doorgesneden. We hadden de keuze tussen vele operaties met een slagingskans van 5 procent. Dan zou hij veertien keer onder narcose moeten en dat wilde ik hem niet aandoen. De andere optie was om het pootje te amputeren en die keuze hebben we gemaakt. Na tien dagen rust moest Macho revalideren en dat gaat bij een hond heel snel.’

Nog net geen salto

Thamara besloot om met Macho te beginnen met behendigheid en zo ging zij in juli 2015 naar de Hondenschool Have Fun in Dalen. Dat vond Macho geweldig fijn. Als we vanuit Sleen de afslag Dalen nemen, maakt hij nog net geen salto in de auto. Zo blij is hij.’ Macho doet het hartstikke goed en sleept bij menige behendigheidswedstrijden -ondanks het feit dat hij maar drie pootjes heeft- prijzen in de wacht. ‘Ook in die wereld is hij een bijzonderheid’, lacht Thamara.

Castingbureau

Een dierenarts tipte Thamara over een castingbureau voor dieren uit Hillegom. ‘Die zochten een driepotig hondje voor een commercial. Ik heb gebeld naar dat bureau en zei brutaal dat ze niet verder hoefden te zoeken. Macho zou wel moeten reizen en dat vindt hij juist heel leuk. Binnen veertien dagen moesten we naar Lissabon.’ Zij werd vergezeld door iemand van het castingbureau.

Thamara vond het heel spannend. ‘Dat hondje is echt alles voor mij en ik vond het vreselijk om haar af te moeten geven op het vliegveld. Toen ik in het vliegtuig zat, heb ik net zo lang gewacht tot ze mij verzekerden, dat Macho ook aan boord was. Ik vond het best vervelend. Eenmaal in Lissabon was het een hele zoektocht om de plek te vinden waar we Macho konden ophalen.’

Filmopnamen

In Lissabon was eerst een fotoshoot en Macho deed het hartstikke goed. ‘Hij is echt fotogeniek. Dat werd gevolgd door de opnames voor de reclamespot. Hij deed precies wat van hem werd verwacht. Moe was hij naderhand wel.’

Het allerbeste voor de hond

Al gaat Macho vrolijk door het leven en geniet hij van de behendigheidswedstrijden, hij is wat wat eerder vermoeid dan eerder. Thamara let goed op hem en heeft alles voor Macho over. ‘Als hij de behendigheidswedstrijden niet meer lukt vindt, stop ik er natuurlijk mee. Al moet ik zelf droog brood krijgen, de hond verdient het allerbeste. Hij krijgt fysiotherapie en ik doe op de praktijk regelmatig een gezondheidscheck.

Macho heeft een eigen pagina op Facebook. Bovendien staat hieronder het filmpje.