Schilderen van de ‘Nachtwacht van Emmen’ begonnen

Emmen - In het Savannegebouw in het Rensenpark zette kunstschilder Henk Helmantel vrijdagmiddag de eerste peneelstreek op het doek ‘De Nachtwacht van Emmen’. Hiermee is het project officieel van start gegaan.

Het schilderen van de exacte kopie van de Nachtwacht gebeurt door veertig amateurschilders, onder leiding van professionals, en neemt ongeveer twee jaar in beslag. Het voorbewerkte doek waarop wordt geschilderd gaat worden, is ruim 4 bij 5 meter en is afkomstig uit Italië. De initiatiefnemers gaan er van uit dat er 2000 tot 3000 uur werk in gaat zitten om de Nachtwacht na te schilderen.

Verschillende bedrijven en instellingen maken het mogelijk dat er een tweede Nachtwacht wordt geschilderd al is nog niet al het geld binnen. Het startkapitaal is volgens één van de initiatiefnemers binnen maar de vaste kosten zijn achthonderd euro per maand. ‘Dus daar ligt nog een uitdaging voor ons als bestuur’.

Vervolg?

Ook is er nog geen plan gemaakt wat er over twee jaar met de schilderij gaat gebeuren als deze af is. ‘Het schilderij is van ons allemaal en met z’n allen dus alle vrijwilligers gaan we bepalen wat we verder met het schilderij gaan doen. Maar ook wat we daarna gaan doen misschien gaan we wel een nieuw project starten maar misschien is dit het ook wel.’

Vanaf 17 januari kunnen belangstellenden op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur de werkzaamheden volgen. Bij grote belangstelling wordt er ook op koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur geschilderd.