Streekeigen Sleen houdt lezing over vervoer

Noord-Sleen - Stichting Streekeigen Sleen houdt dinsdag 22 januari een lezing in zaal Wielens in Noord-Sleen. Jan Bos van het Drents Archief vertelt over het thema 'Van postkoets tot turbodiesel'.

Allerlei snelle middelen van vervoer zijn voor ons de gewoonste zaak van de wereld. We hebben auto’s, fietsen, bussen, treinen en vliegtuigen. Toch zijn die vervoersmiddelen nog helemaal niet zo oud en pas in de laatste 100 tot 125 jaar ontstaan. Daarvoor werd gebruik gemaakt van paard en wagen of de mensen gingen te voet.

Jan Bos vertelt over de enorme ontwikkelingen die het vervoer in de loop der eeuwen heeft doorgemaakt. Allerlei nieuwe vervoermiddelen passeren de revue, zoals natuurlijk de postkoets, de fiets en de auto, maar ook de trein, de tram en de autobus. Nieuwigheden werden met veel argwaan werden ontvangen. Serieus werd in het openbaar de discussie gevoerd of het wel zedelijk was dat vrouwen op een fiets zaten en of langsrijdende auto’s de melkproductie van koeien en het leggen van eieren door kippen niet ernstig zouden verstoren.

De lezing begint om 20.00 uur. Voor donateurs is de entree gratis, voor alle andere belangstellenden is de entree 2 euro p.p.