Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Maak er wat van

Het thema van de drukbezochte nieuwjaarsreceptie in het Atlas Theater was ‘Jong’. Met zo’n onderwerp kan je alle kanten op voor een nieuwjaarstoespraak. Al is het altijd even zoeken naar het motto.

Toch begon ik niet met ‘Jong’. Daarvoor was de promotie van FC Emmen nog net iets belangrijker. Het leek wel of heel Emmen was uitgelopen op die prachtige zondag. De promotie van Emmen leverde ongekend veel publiciteit op. We zagen zelfs zes afleveringen van ‘Emmen op 1’. De presentator viel de hele tijd haast van zijn stoel, zo ‘gewoon’ vond men elkaar in Emmen. Hij kende niet de goede Drentse traditie om ‘gewoon trots’ te zijn, zonder al teveel poeha. Maar het is ook een valkuil: zo ‘gewoon’ is het hier allemaal niet.

We zijn bijvoorbeeld heel trots op allerlei ongewone jongeren in de gemeente. Zoals op Melissa Meewisse die het Drèents Liedtiesfestival won. Of op Kjell Scherpen, die een goed eredivisiedebuut kende. Of op de acht kinderen die een jeugdlintje ontvingen, omdat ze iets bijzonders gedaan hebben voor anderen. En wat te denken van de jongeren van ZO!34 en het Drenthe College die op eigen kracht een Glazen Huis neerzetten en meer dan 23.000 euro ophalen voor het goede doel?

We zijn ook trots op Nemr, dat leuke mannetje dat na al die jaren zo graag in Emmen wil blijven. Het zou de regering sieren als ze een halfslachtig beleid nu eindelijk eens omzetten in een ruimhartig kinderpardon. Het is een schande dat wij deze kinderen wegsturen uit Emmen naar landen, waarvoor wij zelf een negatief reisadvies krijgen.

Er zijn meer zorgen over de jeugd. Het alcohol- en vooral het ‘pilletjes’-gebruik neemt onder jongeren steeds meer toe. Kindermishandeling blijft een punt van aandacht. Armoede is voor iedereen beroerd, maar voor kinderen funest. En in de jeugdzorg zou het meer over kwaliteit en wat minder over geld mogen gaan. We willen de komende tijd met jongeren zelf aan de slag om dit soort onderwerpen verder uit te werken. Want ieder kind uit Emmen verdient het om zorgeloos op te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Want van die kinderen moeten wij het later hebben! Ook voel ik wel wat voor de komst van een ‘kinderburgemeester’. Een jongere, die meepraat over wat hij of zij belangrijk vindt in Emmen.

De gemeente kan maar weinig alleen. Rijk, provincie en vooral onze inwoners hebben we hard nodig. Hoe oud of jong ze ook zijn. Het helpt niet als we dan blijven hangen in lastige discussies. Oplossingen liggen vaak in het midden. Wijzen wat anderen fout doen mag, maar schiet niet zo op. Laten we van Emmen een fijn Mensenpark maken. Daarvoor moeten we stoppen met somberen: het is hier prachtig leven. En ineens had ik ook het motto voor de toespraak te pakken. Natuurlijk van mijn favoriete filosofen Ernie en Bert, mooi aansluitend op ‘jong’. Zij zingen prachtig “Maak er wat van, maak er wat van. En als je ontevreden bent, doe er dan wat an”.

Zo is het. Een goed 2019!