Vasco Games sluit de deuren in Emmen

Emmen – Gamesontwikkelaar Vasco Games zet er een streep onder. Het Emmer bedrijf is per 1 januari gestopt met het ontwikkelen van games. Van de ruim honderd medewerkers moeten er ruim zestig op zoek naar een nieuwe baan.

Directeur en oprichter Vasco Rouw onderzoekt momenteel nieuwe mogelijkheden, zoals het bedrijfsautomatisering en het fabriceren van zakelijke apps.

Het gezoem van de koffieautomaat in de kantine van Vasco Games doorbreekt de stilte. Hoorde je vroeger het geratel op keyboards en het geroezemoes van medewerkers in de gangen op de benedenverdieping, het zenuwcentrum van het gamebedrijf, nu kun je er een speld horen vallen. Vanuit de gang kijk je via de ramen de oude werkplaatsen binnen. De computers en het meubilair staan er nog. De mensen ontbreken echter.

Minder goed vindbaar

‘Een tegenvaller’, erkent Rouw. Maar niet een onneembare hobbel, merkt hij nuchter op. Hij blijft positief kijken naar de toekomst en ziet kansen zat weggelegd. Maar wat betreft de ontwikkeling van nieuwe spelletjes houdt het wel op. Het is snel gegaan, vertelt hij. ‘Vorig jaar juli liep de omzet in een maand tijd terug met vijftig procent. Die daling zette tot het einde van het jaar door naar zestig procent.’ Volgens Rouw ligt de oorzaak vooral in aanpassingen die zoekmachine Google vorig jaar heeft doorgevoerd. Kort samengevat in lekentaal: de producten van het Emmer gamebedrijf zijn sindsdien minder goed vindbaar. ‘Aan de grote jongens valt door Google meer geld te verdienen. Bij hun speelt de omzet natuurlijk ook een rol.’

Grote jongens

Volgens Rouw hebben die ook bakken kapitaal om hun spelletjes breed te promoten. ‘Zij kunnen miljoenen investeren. Ter vergelijking: een van onze meest populaire titels Ships of Battle: Age of Pirates kostte tonnen om te maken. Bedenk ook dat we ruim twee jaar bezig zijn geweest met het maken van het spel.’ Het was vechten tegen de bierkaai en daarom druppelden het afgelopen half jaar medewerkers langzaam maar zeker de deur uit in Emmen. De laatste twintig kregen eind 2018 te horen dat het ophield aan de Weerdingerstraat. Sommigen hebben al een nieuwe baan, anderen zijn nog steeds op zoek.

Topontwikkelaar

Een jaar geleden was het nog ondenkbaar dat het deze kant op zou gaan met het acht jaar oude Vasco Games. Vorig jaar waren er nog 100 man werkzaam bij Vasco, verspreid over locaties in Emmen, Letland, India en Argentinië. Hun mobiele games vonden gretig aftrek via de appwinkel Google Play, waar in 2017 de miljardste download plaatsvond. Ironisch genoeg bestempelde uitgerekend Google in 2015 Vasco Games nog als topontwikkelaar. Het Emmer bedrijf was de tweede ondernemer in Nederland die die eretitel van Google mocht dragen.

In de lucht

Overigens betekent dit alles niet dat Vasco volledig ‘offline’ gaat. ‘Gebruikers downloaden nog steeds ons huidige aanbod. Elke dag trekken we nog nieuw publiek aan. Daar verdienen we dus nog aan.’ De huidige collectie van ruim 100 titels blijft daarom vooralsnog in de lucht. De lange termijn wordt het echter wel een aflopende zaak, beaamt Rouw. Vooral nu de stekker uit de ontwikkeling van nieuwe games is getrokken.

Automatisering

Reden om de bakens te verzetten, aldus de Emmer ondernemer. ‘Vanaf dit jaar onderzoeken wij de haalbaarheid van het ontwikkelen van apps voor de zakenmarkt en bedrijfsautomatisering. Rouw beschikt momenteel nog over 35 man aan personeel op zijn buitenlandse locaties in Letland, India en Argentinië, die hij daarvoor wil inzetten. ‘Deze zaken zitten in de opbouwende fase. Dat zal nog een maand of anderhalf maand duren voordat we onze aanpak kunnen bepalen.’

Vastgoed en webshops

Zelf heeft Rouw inmiddels zijn vleugels al uitgeslagen naar compleet andere markten. Zo riep hij twee jaar geleden een vastgoedtak in het leven, die inmiddels 107 particuliere huurpanden binnen Emmen in bezit heeft. ‘Bovendien zijn alle ruimtes verhuurd en is door de aantrekkende woningmarkt de waarde gestegen.’ Ook staan er twee webshops met sportartikelen in de steigers. Verder is hij partner in een autobedrijf en medeoprichter van een tandwitpraktijk. ‘Achteraf bekeken had ik me meer moeten focussen op meer dan games alleen. Ik stond feitelijk maar op een poot. Met een ander scenario had het voor de medewerkers er ook heel anders uitgezien.’

Rouw zoekt nog naar huurders voor de leegstaande ruimtes op de benedenverdieping van zijn bedrijfspand. De bovenverdieping houdt hij aan als kantoorruimte voor zijn eigen activiteiten.