Deroepert
Door Henk Folkerts

Vrijdag half vijf

Het is vrijdag, een grauwe en grijze dag en rond half vijf. Ik zit in de wachtkamer van de tandarts en dacht 'waar is het fout gegaan?'

Het was al wel eens eerder fout gegaan toen ik op een regenachtige dinsdagmiddag in de Scapino in Den Helder was, ook toen kreeg ik een gevoel van zelfmedelijden. En nu weer.

Waarom zit ik hier op deze vrijdag in Erica bij de tandarts in plaats van in het café om met een biertje het weekend in te luiden?

Ik kijk om mij heen en zie de nietszeggende en verouderde tijdschriften die verspreid over een tafeltje liggen. Het door kindertandjes afgekloven speelgoed ligt het en der in de wachtkamer verspreid en wacht om opgeruimd te worden en - gezien de folders - wil de tandarts dat we elektrische tandenborstels van Philips aanschaffen.

Terwijl verschrikkelijke muziek ons het wachten wat makkelijker moet maken worden de medewerkers van de tandartspraktijk met de minuut joliger. Ze ruiken het weekend. Het gevoel van zelfmedelijden wordt daardoor alleen maar sterker.

Waar is het fout gegaan, vraag ik me af.  Zaten we te slapen toen we deze afspraak maakten? Hadden we er op aan moeten dringen de afspraak te verplaatsen naar de maandag? Nee, daar is de pijn te hevig voor. Hadden we dan eerder vandaag moeten gaan, nee, ook niet want we zijn er al tussen gepland.

Maar ik mag niet klagen, mijn vrouw zit in de behandelkamer, en ik niet. Dus stoppen dat zelfmedelijden, als ze straks klaar is gaan wij het weekend inluiden.