Voetbalvereniging VKW ontvangt Fair Play prijs 2018

Emmen - Voetbalvereniging VKW uit Westerbork is donderdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van scheidsrechtersvereniging HZOD tot sportiefste ploeg van de regio Hondsrug en Zuidoost-Drenthe gekroond. Voorzitter Theo Hein reikte de prijs uit aan Lisanne Heling van VKW.

Zondag derdeklasser Sleen, werd in het Fair Play-klassement tweede en Drenthina verdienstelijk derde. Met de jaarlijkse uitreiking van de Fair Play prijs wil de HZOD volgens voorzitter Theo Hein het belang van sportiviteit en respect benadrukken.

Jaarlijks wordt de prijs in de zeven regio’s van het district Noord van de COVS uitgereikt. Alle gele en rode kaarten en overige strafzaken worden in de beoordeling meegenomen. 'Uiteraard begrijpen wij dat een club in eerste instantie streeft naar een kampioenstitel, maar dat kan natuurlijk niet zonder sportiviteit. Daar blijven we dan ook op hameren', aldus Hein.

Successen

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het clubhuis De Meerfluit in het stadion van FC Emmen blikte de HZOD-voorzitter in vogelvlucht terug op de successen van het afgelopen jaar. Op initiatief van de HZOD hebben op 4 september zeven clubs uit de gemeente Emmen hun handtekening gezet onder het voetbalconvenant. Hierin zijn onder meer afspraken vastgelegd over samenwerking, arbitrage, respect en discriminatie. Het convenant moet in de gemeente Emmen leiden tot een veiliger en plezieriger sportklimaat.

Verder heeft de scheidsrechtersvereniging zich het afgelopen jaar aangesloten bij het Drents Verbond. Een samenwerking tussen de kersverse eredivisionist FC Emmen en amateurvoetbalverenigingen in Drenthe. De rol van HZOD binnen de Drents Verbond zal zich vooral concentreren op de ontwikkeling van clubarbitrage.

In het afgelopen jaar werden er bij verschillende verenigingen weer pupillen- en verenigingsscheidsrechterscursussen verzorgd. ‘Dat blijft cruciaal, want ieder weekend hebben clubs veel moeite om alle wedstrijden met een gekwalificeerde scheidsrechter te bezetten.’ Speciale aandacht blijft er voor de jeugd. In samenwerking met Fit Boys en het CSG Beilen werd er in Beilen voor de scholieren van de RSG een pupillencursus op touw gezet. Een schooldag geheel in het teken van de voetbalarbitrage.

'KNVB moet harder optreden'

Hein sprak opnieuw zijn bezorgdheid uit over de acceptatie van spelers, coaches, supporters over beslissingen die door de arbitrage worden genomen. 'Afgelopen jaar hebben ook onze leden wedstrijden moeten staken. Respect naar elkaar is soms ver te zoeken. De KNVB heeft onlangs plannen gepresenteerd over de aanpak van het geweld op de velden. Wij vinden dat de KNVB harder moet optreden tegen deze praktijken. Ook zou de KNVB bij onder meer tuchtzaken meer achter de scheidsrechters kunnen gaan staan, zodat zij ook het gevoel hebben dat ze gesteund worden.'

AED onthuld

Scheidsrechter Edwin Assen uit Weiteveen onthulde tijdens de nieuwjaarsreceptie een AED. Het was een emotioneel moment. Op zondag 27 mei werd Assen tijdens de wedstrijd Sweel-WKE ’16 getroffen door een hartstilstand. Hij overleefde doordat een AED op het sportpark ’t Alterbarg in Zweeloo aanwezig was. Daarmee werd nogmaals onderstreept hoe belangrijk het apparaat is, maar ook dat er vrijwilligers direct paraat zijn om het apparaat vakkundig te bedienen. Hein noemde een van de goede voornemens voor 2019: ga een AED-cursus volgen.

Voetbalscheidsrechter Geert Nijboer kreeg voor zijn 20-jarig lidmaatschap van de COVS de zilveren scheidsrechter speld uitgereikt. Nijboer is elk weekend nog actief in de zaterdag derde klasse.