Deroepert
Door Henk Folkerts

Weggefladderd

Ik heb wel eens eerder een column geschreven over het boeddhabeeld in het Rensenpark. Het kwam er op neer dat ik het een prachtig beeld vond, maar dat ik ook vond dat het niet in het park thuis hoort.

Ik weet dat het boeddhisme geen godsdienst is, maar het staat wel ergens voor en dat hoeft voor mij niet in het park. Net zo min als een groot Jezusbeeld of een politieke uiting van welke partij dan ook.

In korte tijd worden er dus twee mooie beelden weggehaald. De Fladderaar van Erik Knegt - die een paar weken het beeld uiteindelijk heeft geschonken aan een zorggroep - en het Boeddhabeeld dat na zes maanden weg moet van de gemeente.

Nu de Fladderaar weg is en het Boeddahbeeld deze week wordt weggehaald, gaat het me eerlijk gezegd ook wel weer aan het hart. Gelukkig heeft kunstenaar Tashi Nurbu veel ruimte in zijn atelier en kan het beeld wellicht in het atelier zelf komen te staan. Hoe dan ook, twee spraakmakende beelden die voor reuring zorgde.

Waar de gemeente wel toestemming voor gaf zijn vijf houten beelden die her en der in het centrum zijn geplaatst. Die beelden zijn restanten van een kettingzaag wedstrijd op de koopzondag van maart dit jaar. Knap werk maar vanuit artistiek oogpunt gepruts in de marge.

Ik heb er ook een voor de deur staan. Een roofvogel, elke keer als ik wakker wordt hoop ik weer dat die is weggevlogen. Maar nee, hij staat er nog altijd. Dat bewerkte stuk hout is daar in overleg met de omwonenden neergezet en volgens de centrummanager Laurens Meijer vond iedereen hem mooi. Nou, mij en mijn buren is niets gevraagd en ik kijk het beest recht in de kont.

Misschien moet de gemeente toch eens nadenken wat wel mag en wat niet mag. Wat iets aan de stadsvloer toevoegt of wat je beter op de schroothoop kunt zetten.