Vluchteling krijgt maatje in regio Emmen

EMMEN - Jonge vluchtelingen uit Emmen ontmoetten vorige week voor het eerst hun coach en maatje die hen de komende maanden gaan ondersteunen.

Er was direct resultaat, want zo helpt maatje Sietske Jonker de vluchteling Ali Eftekhar met het vinden van een snuffelstage bij een elektricien. Coach Bert Timmer gaat binnenkort voetballen met Nasredin Elias. “Het geeft een goed gevoel om iets te kunnen betekenen voor Nasredin en ik leer hier zelf ook veel van”, zegt Timmer. De jongeren zijn aangesloten bij de ToekomstAcademie Emmen, waar zij workshops en trainingen volgen om hun talenten te ontdekken en hun sociale en economische zelfredzaamheid te vergroten. De coaches en maatjes hebben zich aangemeld na een oproep via Facebook, waar gevraagd werd naar mensen die een jonge vluchteling uit Emmen en omgeving op weg willen helpen in de regio. Ook kwamen er aanmeldingen binnen na werving bij organisaties en instellingen. Renate Feringa is projectleider en de ToekomstAcademie is gevestigd aan de Bokslootweg 14. “Het vormen van een community (gemeenschap, red.) rondom vluchtelingen begint steeds meer vorm te krijgen”, vertelt de Emmense Feringa. Zij vervolgt: “We worden uitgenodigd door Linda Meijer - van de Emmense Uitdaging - voor evenementen en ontmoeten daar betrokken mensen in de regio. Er melden zich via de Emmense Uitdaging vrijwilligers, die graag hun tijd beschikbaar stellen aan de inzet voor vluchtelingen en daarmee dus ons helpen. We hebben door het verbinden in en rond Emmen en door de steun van vrijwilligers vanaf volgende week een volledig én prachtig ingerichte ToekomstAcademie met twintig draaiende pc’s en laptops.”

Netwerk

De ToekomstAcademie Emmen is onderdeel van New Dutch Connections. Dat is een stichting die jonge (ex)vluchtelingen - tot 30 jaar - motiveert weer in zichzelf te geloven door hen een netwerk te bieden. Samen met bedrijven uit de regio worden leermodules aangeboden in verschillende sectoren. Ook coach of maatje worden? Mail dan naar vrijwilligers@newdutchconnections.nl.