Emmen Goes Eco goes to Rensenpark

EMMEN - Het festival Emmen Goes Eco moet verhuizen de komende editie. Een kermis op het Marktplein gooit namelijk roet in het eten. Het plein voor de ingang van het Rensenpark biedt soelaas.

Door Vincent Trechsel

De eerste twee edities van Emmen Goes Eco werden gehouden op het Marktplein, rondom de Grote Kerk. Organisator Linda Meijer ging daar ook deze aanstaande derde keer vanuit, die zondag 29 april plaatsvindt. Met inspraak van Emmen Centrum en de gemeente Emmen wordt het festival jaarlijks georganiseerd, alleen die twee hadden dit jaar andere plannen voor het Marktplein. Er komt namelijk een kermis te staan, die vanaf Koningsdag al te bezoeken is. Die vergunning was namelijk al gegeven. Wie het eerst komt, die maalt. "Ik wist eerst nergens van", reageert Meijer, "maar het is allemaal goed opgelost." Lachend: "Laten we het erop houden dat het een uitdaging was."

De nieuwe locatie is dus het plein voor de ingang van de oude dierentuin, met op de achtergrond restaurant De Drommedaar – dat na de zomer opent. Meijer is blij met de nieuwe locatie, al is het een behoorlijk puzzel om tussen al die grote keien ruim 45 stands te plaatsen. "Het plein is heel sfeervol en een kermis en een duurzaamheidsfestival zijn ook niet echt een goede combinatie, wel? Vingers wijzen heeft geen zin, dus dat ga ik ook niet doen."

Prototype

De derde editie wordt volgens Meijer een bijzondere. Behalve ecologische schoonmaakproducten, wasbare luiers, een fiets met loopband, een meters grote Boeddha van afvalmateriaal, komt er ook een scootmobiel die op zonne-energie rijdt. "De eerste in Nederland", weet Meijer. "Het prototype komt naar Emmen. Mooi, dat we dat als eerste kunnen laten zien in Emmen."

Zorgwinkel Heeroma uit Emmen en Meppel zit achter de scootmobiel, die op zonne-energie rijdt. Petra Jalving spreekt namens de winkel zelfs van een Europese primeur.