Nieuw evenement in Emmen

EMMEN - Een robot met wie je steen-papier-schaar kunt spelen die jou dan kan vertellen of je hebt gewonnen. Begin volgend jaar kan deze zomaar te zien zijn op het nieuwste evenement in Emmen: Innofuture.

Door Vincent Trechsel

Het staat er echt: een robot die spelletjes speelt en zelf kan inschatten of ‘ie heeft gewonnen of verloren. Sophia heet deze robot. Wereldberoemd is ze in de hightech-wereld. Zeker in Amerika. Ze heeft zelfs haar eigen agent, die haar belangen behartigt. Een mevrouw, Jan Tavitian genaamd, die zich ook inzet voor beroemdheden als Dr. Phil, Ellen Degeneres en Mike Tyson. En dus ook voor robot Sophie. Kost wel wat trouwens. Haar in laten vliegen kost al gauw 10.000 euro. De bekende komiek en tv-host Jimmy Fallon deed dat eind vorig jaar en werd verslagen met steen-papier-schaar.

Het moet het grootste evenement in deze hoek van Nederland worden op het gebied van techniek en innovatie. Linda Meijer, die het vernieuwende concept aan de rand van het Rensenpark in Emmen vormgeeft, organiseert het evenement met drie studenten van het Drenthe College en haar zus Anneloes Alberts. Twee dagen lang - 1 en 2 februari - mogen bezoekers gratis het Emmer Fletcher-hotel in om zelf te ontdekken waar we in de wereld staan op het gebied van de toekomst.

3D chocola

Om het wat specifieker te maken: er vliegen drones, er wordt chocolade 3D geprint dat gegeten kan worden (echt waar), er rijdt een auto die water als brandstof gebruikt en kinderen kunnen spelen met interactieve robots. Niets lijkt te gek, die twee dagen, waar de eerste dag alleen voor leerlingen van scholen uit de regio wordt gehouden. Dat worden naar verwachting wel duizend scholieren, zegt Meijer. "De tweede dag is iedereen welkom en verwacht ik weer minimaal duizend mensen."

Innofuture is eigenlijk een soort Nemo, het wetenschap- en technologiemuseum uit Amsterdam. Proefjes doen, ontdekken en leren. Mogelijk komen ze van het museum nog langs. Demonstraties geven. Evenals Tesla, om de nieuwste snufjes op het gebied van het duurzaam rijden te delen. Aan deze nieuwe wereld van de toekomst, zoals Meijer het ziet, blijkt behoefte. In ieder geval om ermee in aanraking te komen. Tijdens de Emmer Uitmarkt, een maandje geleden, onderzochten de studenten Wouter Baas, Jordi de Vries en Inessa Damen of er animo voor Innofuture zou zijn. Dat zat wel goed.

Domineren

Innofuture is niet alleen maar een nieuwe wereld ontdekken, maar wil volgens Meijer ook laten zien dat werken in een wereld van techniek en innovatie erg leuk kan zijn en ook dat er genoeg werkgelegenheid in te krijgen is. Meijer: "Ook instanties als Menso en het UWV zijn aanwezig. We willen een zo breed beeld geven wat techniek en innovatie inhoudt. Er is informatie te krijgen over opleidingstrajecten en er zijn ook bedrijven aanwezig."

Het is nog onzeker of robot Sophia langskomt. Eng wel, een robot die aardig wat menselijke trekjes vertoont en hersencapaciteit lijkt te hebben. In het interview met Jimmy Fallon grapt ze na haar winst – met plotseling verschenen glimlach – dat dit haar eerste stap is richting het domineren van het menselijke ras.