Deroepert
Door Henk Folkerts

Kerst op zijn best

Als u had willen ontsnappen aan de kerstdagen gaat u dan vooral niet naar een van de resorts in Egypte. Werkelijk waar de resorts doen er van alles aan om de boel in de kerstsfeer te krijgen. Bij binnenkomst staat er al een enorme kerstboom en allerlei ander kerstspul in de lobby.

Zoveel, zo groot, dat je daar makkelijk een warenhuis in New York mee kunt decoreren. Terwijl de Imans via de moskeeën ons toe roepen kijk ik uit over de tuinen en het zwembad van ons resort. Ook hier is alles is in de kerstsferen gebracht van mooi naar kitsch.

Ook de muziek in de horeca gelegenheden is aangepast op de kerst. Alleen niks geen Slade, Mariah Carey of José Feliciano. Prachtige Italiaanse opera muziek, of Walt Disney achtige orkest muziek, verrassend en nog mooi ook.

Op dit moment is het buiten een graadje of 25 en is de lucht fel blauw. Dat geeft een wat onwezenlijke sfeer. Ik moest er even over nadenken wat er nou ontbreekt, maar het is gekunsteld, het komt niet van binnen uit. Het is om de toerist tevreden te stellen en daarbij gaan ze over de top. Stel u voor:  ons grote hotel ligt in een nogal afgelegen gebied in een aangelegde maar zanderige omgeving. Voor het hotel, wel 200 meter breed, felle, ijsblauwe verlichting, blauwe kaarsen sterren, kerstbomen etc. Ze hebben erg hun best op gedaan, maar wat er ontbreekt is de sfeer, het is niet gezellig. Er zit geen gedachte achter, maar een datum, een draaiboek.

Nee, als u naar een dergelijk resort gaat, gaat dan vooral voor de zon en de fel blauwe lucht. Ik wens u een hele fijne kerstperiode toe, een kerst vol gezelligheid en beleving. Waarin u zichzelf kunt zijn, geen draaiboek nodig heeft en u zich niet hoeft aan te passen aan uw gezelschap.