Grittologie
Door Roel Grit

Midwintertijd

Vrijdag van deze week is de kortste dag van het jaar. Deze dag wordt wel midwinter of de winterzonnewende genoemd. Volgens onze wintertijd komt de zon op deze dag om 8.46 uur op en gaat om 16.30 uur onder: van de vierentwintig uur is het nog geen acht uur licht!

Dankzij EU-baas Jean-Claude Juncker verdwijnen zomertijd en wintertijd binnen enkele jaren, waarschijnlijk in 2021. We krijgen dan het hele jaar permanent wintertijd of ... permanent zomertijd. Als je aan mensen vraagt welke van deze tijdschalen ze willen, kiezen de meeste voor zomertijd: 'want het jaargetijde zomer is veel prettiger dan de winter'. Maar een goede keus voor zomer- of wintertijd is geen populariteitsmeting voor seizoenen, maar gaat dieper.

Voor een goed bioritme van een mens moet de zon midden op de dag - om 12.00 uur - op zijn hoogste punt staan. In de huidige wintertijd staat de zon om 12.38 uur op zijn hoogste punt. Als we echter nu nog zomertijd zouden hebben, stond de zon om 13:38 uur (dus pas tegen twee uur 's middags) op zijn hoogste punt. En veel erger: de zon zou pas tegen tien uur 's ochtends opkomen! Van deze donkere ochtenden schijnen mensen jetlagverschijnselen te krijgen en depressief te worden. Volgens deskundigen neemt door ochtendsomberheid zelfs de kans op hart- en vaatziekten en op kanker toe.

Maar goed dat we geen referendum meer hebben. Anders zou het volk op basis van sentiment wellicht voor permanente zomertijd kiezen. Een verstandige overheid kiest echter voor permanente wintertijd. Dat past het best bij ons ritme. Bij afwezigheid van zomertijd, verdwijnt de term wintertijd vanzelf en hebben we gewoon weer… tijd!

Goed nieuws: na vrijdag worden de dagen weer heel langzaam langer.