Verdachte moord op Duitse student (21) in Emmen blijft vastzitten

Emmen / regio - De verdachte van de moord op de Duitse studente Leonore Prothmann (21) in Emmen blijft vastzitten. Dat heeft de Asser rechtbank woensdagmiddag besloten.

Ook wil de rechtbank een ‘second opinion’ door een forensisch patholoog naar de precieze doodsoorzaak.

De Italiaanse student wordt ervan verdacht op 3 september, de dag waarop hij 20 jaar werd, zijn huisgenote om het leven te hebben gebracht. Hij zou haar in de vroege uren in haar hals hebben gestoken. Dit gebeurde in een appartement aan de Hoofdstraat in Emmen. De twee huisgenoten studeerden beiden aan de NHL Stenden in Emmen.

‘Jonge vrouw overlijdt niet zomaar’

De precieze doodsoorzaak is onbekend. 'Een jonge, gezonde vrouw overlijdt niet zomaar', zei de officier van justitie hierover. Wel is duidelijk dat het aangetroffen letsel op zichzelf niet dodelijk was, zo stelde de patholoog die het lichaam onderzocht. Er zijn daarom verschillende opties. Zo zou de studente ook door verstikking of een fatale hartritmestoornis als gevolg van de verwondingen om het leven kunnen zijn gekomen.

De 20-jarige, in Zimbabwe geboren, student heeft erkend betrokken te zijn bij de dood van Prothmann. De inhoudelijke behandeling van de zaak stond gepland op 19 februari. Volgens de officier van justitie is dit niet haalbaar, omdat bepaalde onderzoeken pas halverwege februari klaar zijn.

Schorsing voorlopige hechtenis

De advocaat van de man diende bij de rechtbank een verzoek in tot schorsing van de voorlopige hechtenis. Volgens haar is het ook mogelijk dat Prothmann stierf door hartproblemen. En dat dan van moord geen sprake kan zijn. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat er nog te veel onduidelijk is. De rechtbank noemde het feit te ernstig om de verdachte nu al vrij te laten (ADP).