FC Emmen niet opgewassen tegen Feyenoord

Emmen - FC Emmen heeft zondagmiddag in eigen huis verloren van Feyenoord. De Rotterdammers wonnen met 1-4, maar saai was de wedstrijd vooral in de tweede helft allerminst. Zo stopte doelman Kjell Scherpen een penalty van Steven Berghuis.

De wedstrijd begon veelbelovend met kansjes over en weer. De ploeg van Dick Lukkien liet de bal aan Feyenoord, maar was zeker niet minder gevaarlijk dan de Rotterdammers. Vooral Alexander Bannink zorgde voor gevaar. Eerst ontfutselde hij de bal van Tyrell Malacia, maar het lukte hem niet om Jansen of Reuven Niemeijer te bereiken. Kort daarna passeerde hij drie man, waarna Caner Cavlan net niet uit kon halen.

Diezelfde Cavlan kwam nog binnen het kwartier één op één met doelman Justin Bijlow, maar de keeper kwam als winnaar uit de strijd. Ook Bannink kreeg nog een kans na goed werk van Nick Bakker, maar Bijlow bleek een sta-in-de-weg.

Ook Feyenoord kreeg een paar kansen om de score te openen, maar keer op keer zat Kjell Scherpen er goed bij. Zo ook bij een schot van Vilhena, die veel vrij kon lopen in de eerste helft. In de rebound raakte Jens Toornstra de paal. Even later kwam Vilhena alleen vrij voor het doel van de FC Emmen-goalie, maar ook hier bracht Scherpen redding.

Voor rust raakte ook FC Emmen nog het houtwerk. Cavlan brak door aan de linkerkant en produceerde een bal die half voorzet, half schot was. Tot verassing van Bijlow stuiterde de bal in de verre hoek op de lat. Zo gingen de spelers aan de thee met een 0-0 ruststand. Lukkien: 'We dachten dat wanneer de nul op het bord zou blijven voor Feyenoord, dat ze dan die twee wedstrijden van afgelopen week zouden gaan voelen.'

Doelpunten in de tweede helft

De tweede helft begon rustiger dan de eerste helft. Na een kwartier werd de score geopend. Jansen wilde uithalen, maar zijn schot werd geblokkeerd en de bal stuiterde richting het doel van FC Emmen. Daardoor kon Feyenoord counteren en zo verdienden de Rotterdammers een corner. Die werd in eerste instantie weggewerkt, maar belandde voor de voeten van Berghuis. Zijn schot werd nog van richting veranderd door Van Der Heijden, waardoor Scherpen kansloos was: 0-1.

'Dan krijg je een tik. Je ziet ook dat onze mannen veel energie hebben verbruikt. Of misschien wel misbruikt', aldus Lukkien na de wedstrijd.

Drie minuten later kreeg Feyenoord een strafschop, na een overtreding van Siekman. Hij probeerde de bal weg te werken, maar raakte Vilhena in plaats van de bal. Berghuis ging achter de bal staan, maar raakte de paal. Toch viel de 0-2 niet veel later. Berghuis kreeg de bal vanaf de zijkant en schoot hard binnen.

FC Emmen ging meteen voor de aansluitingstreffer en dat wierp zijn vruchten af. De Drenten verdienden een vrije trap vlakbij de cornervlag. De indraaiende vrije trap van Jansen belandde in een keer in het doel, hoewel het onduidelijk was of Jafar Arias de bal nog toucheerde: 1-2.

'We hebben er echt een wedstrijd van gemaakt'

Lukkien: 'Na de 1-2 zijn we vol gaan spelen voor de gelijkmaker. Als er dan ruimtes ontstaan tussen de middenvelders en verdedigers, dan weet je dat zij daar gebruik van kunnen maken.' Dat gebeurde toen de Rotterdamse voorsprong werd vergroot door invaller Kökçü. Hij rondde een lage voorzet van Berghuis beheerst af. Opnieuw zette FC Emmen aan om de aansluitingstreffer te maken, maar in de slotfase gaf scheidsrechter Pol van Boekel opnieuw een strafschop aan de bezoekers voor een overtreding van Glenn Bijl. Deze keer nam Vilhena de strafschop. Scherpen zat in de goede hoek, maar kon de bal niet stoppen.

Ondanks het verlies was Lukkien te spreken over het spel van zijn ploeg: 'Ik moet mijn ploeg wel een compliment geven. Dat klinkt gek na een 1-4 nederlaag, maar we hebben er echt een wedstrijd van gemaakt. Geen punten, dat geeft een waardeloos gevoel. Maar ik kan wel verder met de inspanningen die mijn ploeg heeft geleverd.'