Pastoor opent waterbuffer Noord bij Zwartemeer met geweerknallen

Zwartemeer – Drie harde knallen in de lucht. Een verschrikte veldwachter, compleet met uniform van weleer, beent met opgestoken vinger naar de pastoor met jachtgeweer. ‘Pastoor, u mag hier niet meer jagen hoor’, maant de veldwachter. ‘Want dit gebied behoort vanaf nu Staatsbosbeheer toe.’

Het publiek kijkt glimlachend toe hoe het groepje vrijwilligers van het Veenpark met hun stukje extra kleur geven aan de opening van de bufferzone en de onthulling van de naam van de opgeleverde pastoorsboerderij bij Zwartemeer.

Het met riet gedekte bouwwerk doet dienst als schuilhut en staat aan de rand van de bufferzone die er voor moet zorgen dat het aangrenzende natuurreservaat Bargerveen nat blijft. Een maatregel die noodzakelijk is om het aanwezige hoogveen in stand te houden, anders slaan opdroging en inklinking toe en is het gedaan met het bijzondere karakter van het gebied.

Preken en knallen

Naast Weiteveen is nu ook de waterplas gereed bij Zwartemeer, die overigens bijna op de plek ligt waar ooit het oude Swarte Meer moet hebben gelegen. Bij dat water bevond zich ook een pastoorsboerderij waar pastoor Theodorus de Klaver Gods woord verkondigde aan de omwonenden. Een van zijn favoriete hobby’s was echter jagen, een kleurrijk detail die bij het toneelspel niet mocht ontbreken. Preken en knallen is er niet meer bij, maar genieten van de verstilde natuur vanaf de herbouwde pastoorsboerderij in de vorm van de schuilhut met uitkijktoren kan prima.

Wat wel hetzelfde is gebleven is de naam van het toenmalige godshuisje: ook de naam Modo Udum, Modo Sudum prijkt op het dak van de schuilhut, net zoals die ooit eens door De Klaver werd vergeven aan de 19e eeuwse voorganger. Het naambordje werd vrijdag onthuld tijdens een ceremonie waarbij het gebied officieel werd overgedragen aan Staatsbosbeheer. De naam is Latijns voor ‘dan weer nat, dan weer droog’ en verwijst naar het grillige karakter van het toenmalige Swarte Meer.